Findikta Rekolte Polemigi

Giresun Ziraat Odasi (GZO) Baskani Nurittin Karan, Tarim ve Orman Bakanligi koordinesinde açiklanacak olan tahmini findik rekoltesine itibar edilmemesi konusunda açiklamalarda bulundu.

Findikta Rekolte Polemigi
Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, Türkiye’nin 2023 yili tahmini findik rekoltesinin temmuz ayi basinda, Tarim ve Orman Bakanligi koordinesinde gerçeklestirilecek olan çotanak sayimi ile belirlenecegini kaydetti.

Bunun disinda açiklanan tahmini findik rekoltesinin piyasayi speküle etmek amaciyla oldugunu ileri süren GZO Baskani Karan, “Her hasat sezonu öncesi oldugu gibi bu sezonda bazi kesimler tarafindan, findik rekoltesi speküle edilmektedir. Dünya Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde Türkiye’nin 2023 yili tahmini findik rekoltesi 810 bin ton olarak açiklandi. Bu rakam masa basi, gerçek findik üretimden uzak, sadece simdiden Türk findigi üzerinde baski olusturmaktan öte bir girisim degildir” dedi.



“Bazi kesimler, rekolteyi yüksek tutarak algi olusturuyor”

Türk findigi üzerindeki baskinin tüm söylem ve uyarilara ragmen devam ettigine dikkat çeken Karan, “Türk üreticisi olarak, findik üretiminin artmasindan bizim en ufak bir rahatsizligimiz yok. Ne kadar çok üretir, ne kadar çok ihraç edersek, üreticimizde, ülkemizde bundan daha fazla kazanç saglar. Son yillarda genel kani verim ve kalitenin artirilmasindir. Ama bazi kesimler ne yazik ki, bu konuda samimi degil. Her yil findik rekoltesini gerçek rakamlardan uzak, yüksek gösterme çabasi içerisinde olanlarin asil amaci, ‘bakin bu yil rekolte çok yüksek, fiyat yüksek olursa ürün elimizde kalir” algisi olusturarak, fiyati düsük tutmaktir. Findigi 12 ay boyunca bakan, üreten ve hasat eden biziz, rekolteyi bizden iyi hiç kimse bilemez” diye konustu.



Baska ülkelerde findik dikim alanlari olusturuluyor

Türk findigi üzerindeki tekel olusumunda da deginen Giresun Ziraat Odasi Baskani Karan, “Türkiye Cumhuriyeti’nden almis oldugu desteklerle Türkiye’deki yatirimlarini artiran ve Türk findigi üzerinden milyarlarca dolar kazanan tekelci firma, baska ülkelerde findik dikim alanlari olusumunda olmasi düsündürücüdür. Tekelci firma tarafindan baska ülkelerde olusturulmaya çalisan findik dikim alanlari Türk findigina karsi yapilan bir girisimdir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA