Denizden Çikanlar, Görenleri Sasirtti

Dünya Çevre Günü çerçevesinde ‘Temiz Deniz, Temiz Dünya’ temasiyla çevreyle ilgili farkindalik olusturmak hedefiyle birçok etkinlik düzenleyen Bursa Büyüksehir Belediyesi, Gemlik Iskelesi’nde deniz dibi temizligi gerçeklestirdi.

Denizden Çikanlar, Görenleri Sasirtti
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi koordinasyonunda yapilan Çevre Haftasi etkinlikleri çerçevesinde Park ve Bahçeler Dairesi Baskanligi Sahil Planlama ve Yapim Sube Müdürlügü’nce Gemlik’te “Dalgiçlarla Deniz Dibi Temizligi” yapildi. Dalgiçlar iskeledeki hazirliklarinin ardindan dalis gerçeklestirip, deniz dibindeki kirliligi gözler önüne serdi. Dalgiçlarin Gemlik Körfezi dibinden topladiklari plastik, cam ve metal atiklar, vatandaslarin görmesi ve çevre bilinci konusunda farkindalik olusturulmasi adina sergi alanina bosaltildi.

Çevre konusunda farkindalik olusturmak amaciyla çesitli etkinliklere imza attiklarini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Yildiz Odaman Cindoruk, “Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak alt yapi yatirimlari, hava kirliligiyle mücadele, hafriyat atiklarinin yönetimi, entegre atik yönetimi, dere islahlarinin yapimi, sahil temizligi, yesil alanlarin arttirilmasi gibi birçok çevre yatirimini hayata geçiriyoruz. Tüm bunlarin yaninda farkindaligin arttirilmasini da unutmuyoruz. Denizler bizim için çok önemli. Her ne kadar oksijen kaynagimiz agaçlar desek de aslinda denizler ve okyanuslar. Hem karbondioksit emilimi hem de oksijen üretimi açisindan denizlerimiz oldukça önemli. Bu anlamda da denizleri korumak hepimizin görevi” diye konustu.

Park ve Bahçeler Dairesi Baskani Muhammet Ali Akaç, deniz kirliliginin önüne geçmek adina bu etkinligi düzenlediklerini ifade ederek, "115 kilometre deniz kiyi bandi ve 170 kilometre göl kiyi bandinda sürekli olarak denizlerimizin, göllerimizin, kiyilarimizin temizligi ve bakimi ile mücadele ediyoruz” dedi.

Etkinlige katilan Gemi Operasyon Müdürü ve Gönüllü Dalgiç olan Fatih Kayacikbasi, “Dünya Çevre Günü’nde denize dikkat çekmek için suya daldik. Suyun alti gördügümüzden çok daha kötü durumda. Elimizden geldigince denizden atiklari çikarmaya çalistik. Insanlarin ilgisini çekmesini umuyoruz. ‘Denizlerin kirliligi elle degil, vicdanla temizlenir’ diyerek herkesi suurlu olmaya davet ediyoruz” diye konustu.

Bu etkinligi iki yildir halka açik bir sekilde gerçeklestirdiklerine deginen Çevre Mühendisi Merve Soyer de “Denizden çikanlari görüyoruz. Vatandaslarimizin denize çöp atmamalarini rica ediyorum. Denizler bir çöplük degil. Büyüksehir Belediyesi’ne bu yilki isbirligi dolayisiyla tesekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA