Dalgiçlar Ege Denizi'nde Temizlik Yapti

Edirne’nin Kesan ilçesinde Çevre Haftasi çerçevesinde depremde hayatini kaybedenler için Saros Körfezi’ne çelenk birakilarak, Ege Denizi’nde temizlik yapildi.

Dalgiçlar Ege Denizi'nde Temizlik Yapti
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca Türkiye Çevre Haftasi çerçevesinde 81 ilde deniz kirliliginin önüne geçilmesi ve kiyi alanlarinin korunmasi için

etkinlikler düzenleniyor. Saros Körfezi’nde de ‘Temiz çevre, temiz dünya’ sloganiyla dalgiçlar denize dalis yaparak temizlik çalismasi yapti. Saros Körfezi’nde çikanlar ise kirliligi gözler önüne serdi.

"Çevre konuma bilinci nesilden nesile aktarilmali"

Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik, yaptigi konusmada bir yandan artan nüfus, bir yandan da ihtiyaçlarin degismesiyle dünyanin her geçen yil büyüme evresi içerisinde oldugunu söyledi.

Bu yüzyilda üretim yaparken doganin ve insanligin dengesini koruma yükümlülügünün oldugunu belirten Vali Kirbiyik, "Burada programa katilan ögrenciler ve genç kardeslerimiz için olusan farkindalik son derece önemli. Çevreyi korumak bir bilinç ve toplumsal farkindaligi olusturarak nesilden nesile aktarilmasi çok önemli bir mesele" dedi.



"Saros Körfezi, gerek Istanbul’dan, gerek Balkanlar’dan yüzbinlerce insani her sene misafir ediyor"

Vali Kirbiyik, Edirne ilinin en özel bölgesinde, en kiymetli noktasinda bulunduklarini vurgulayarak, "Saros Körfezi’nde ilimizin en güzel yerinde bulunuyoruz. Gerek Istanbul’dan, gerek Balkanlar’dan yüzbinlerce insani her sene misafir ediyor. Dünya her geçen yil daha da büyüme ivmesinde. Bir yandan artan nüfus, bir yandan ihtiyaçlarin degismesi, bir yandan ulasim sorunlariyla kirlilik her yil daha katlanarak büyüyor. Büyüdükçe çevreye olan etkileri tartisilir ve konusulur hale geliyor. Bir önceki yüzyilda büyümek yeterliydi, bu yüzyilda önemli olan sürdürülebilir büyüme. Dogayi koruma yükümlülügümüz var. Öncelikle programa katilan genç arkadaslarimiz ve ögrenci kardeslerimizde olusan farkindalik oldukça önemli. Çevreyi korumak bir bilinç ve bunun toplumsal farkindaligi olusturularak nesilden nesille aktarilmasi gayet önemli bir mesele. Devletimiz, her geçen yil bunu çok daha fazla öne çikartan çalismalar yapiyor. Bunlardan birisi, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan öncülügünde yürütülen Sifir Atik Projesi. Bu projenin doga için nasil etkili oldugunu, genç kardeslerimizde nasil etkiler biraktigini hepimiz görüyoruz. Bu körfez kendi kendini temizleyebilme özelligine sahip, ancak bu ilin idarecileri ve vatandaslari olarak denizi ve çevreyi korumak bizim temel sorumluluklarimizdan bir tanesi. Bu yil yapilan etkinligimizin temel mottosu ‘Temiz çevre, temiz dünya’. Dalgiç arkadaslarimiz denizde bulduklari atiklari bize gösterecekler. Tüm vatandaslarimizi, tüm idarecilerimizi daha duyarli olmaya davet ediyoruz. Bu çalisma sonucunda toplumun daha duyarli olacagi beklentisinde oldugumuzu ifade ediyorum. Bu çalismada emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Insallah gerek Kesan’da, gerek Edirne’de sahip oldugumuz zenginlikleri bir miras olarak korumaya devam ederiz" seklinde konustu.

Atiklarin toplanmasi için seferberlik çalismalarinin yürütüldügünü ifade eden Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Engin Öztürk, “Ülkemizin de üç tarafi denizlerle çevrilidir. Deniz ve kiyilarinin gerek dogal güzellikleri, tarih ve kültürel kaynaklari, gerekse biyolojik çesitliligiyle hem su alti hem de su üstü canli ve cansiz varliklari açisindan dünyanin en zengin ülkelerindendir. Bu düsüncelerle birlikte yasanabilir bir çevre, temiz deniz, temiz dünyasiyla denizlerin temiz tutulmasi bilincine ve iklim degisikligi farkindaligin artirilmasina, sifir attik mavi hareketine katkida bulunmasini diliyorum” diye konustu.

Etkinliklere katilan ögrenciler de çevre hakkinda bilgi edindikleri için mutlu olduklarini ve vatandaslara çagrida bulunarak çevrenin temiz tutulmasi için insanlarin daha duyarli olmasi gerektigini belirtti.

Saros Körfezi’nde bulunan Ibrice Limani’nda gerçeklestirilen etkinlikte konusmalarin ardindan Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik, Edirne Il Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Kesan Kaymakami Cemalettin Yilmaz ve diger protokol mensuplari tarafindan Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybeden vatandaslarin anisina denize çelenk birakildi. Daha sonra çevre ve deniz temizligine dikkat çekmek amaciyla dalgiçlar tarafindan deniz temizligi yapildi.

Vali H. Kürsat Kirbiyik ve beraberindekiler Ibrice Limani’ndaki etkinlikler sonrasinda Uzunkum plajina geçerek, burada ögrencilerle birlikte fidan dikimi yapti. Etkinlikler çerçevesinde Uzunkum plajinda düzenlenen uçurtma senliginde de çocuklar gönüllerince eglendi.
Kaynak: İHA