Bitlis'te 2. Kitap Fuari Açildi

Bitlis Egitim ve Tanitma Vakfi (BETAV) tarafindan Bitlis’te 2. Kitap Fuari açildi.

Bitlis'te 2. Kitap Fuari Açildi
Ilki geçen yil açilan fuar, bu yil kapilarini ikinci kez Bitlislilere açti. 5-11 Haziran tarihleri arasinda davetlilere açik olacak fuarda; kitap stantlari, söylesiler, konserler ve imza günleri yer alacak. Burada konusan Bitlis Vali Yardimcisi Izzet Cem Eser, Bitlis’in kadim bir sehir oldugunu belirterek, “Kadim sehir Bitlis diyoruz. Neden kadim sehir Bitlis diyoruz? Çünkü Bitlis’in kültürel zenginlikleri çok derinlere gidiyor. Bizler bu kültürel zenginlikleri nasil disari çikaracagiz? Bunu sanat ve edebiyatla yapacagiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi ‘Sanatsiz kalmis bir toplumun hayat damarlarindan bir kopmus demektir.’ Hayata simsiki sarilmak adina sanata ve edebiyata sahip çikmak zorundayiz. Ona binaen düzenlenen ve bugün açilisini yaptigimiz kitap fuarinin hayirlara vesile olmasini diliyorum” dedi.

Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay ise Bitlis’in artik kabugunu kirdigini ve önündeki engelleri tek tek kaldirdigini belirterek, “Son yillarda Bitlis kabugunu kirdi. Bundan sonra Allah’in izni ile Bitlis’in önünü kimse alamaz. Kimi tarihçiler 5, kimi tarihçiler 7 bin yillik bir geçmisimizin oldugunu söylüyor. Bitlis’in tarihi ve kadim bir sehir oldugunu hepimiz biliyoruz. Tabi geçmisten bugüne kadar tarihe sahip çikabilmis miyiz? Bu bizim bir eksigimiz. Sahip çikamamisiz. Dere üzerindeki yapilarin yikilmasi ve tarihi eserlerin ortaya çikarilmasi için önemli bir çalisma yürütüyoruz. Pasa Hamami, Hazo Hani restorasyonlari, yine köprülerimizin restorasyonu ve Alemdar Sokaktaki restorasyonlarimizla insallah Bitlis’i hak ettigi yere getirecegiz” ifadelerini kullandi.

BETAV Istanbul Sube Baskani Hasan Dalkiran da, 6 bin yillik tarihe sahip Bitlis’te ilkini geçen yil düzenledikleri fuarin bu sene ikincisini düzenlediklerini söyledi.

Dalkiran, “Bitlis’te düzenledigimiz 2. Kitap Fuari’nda söylesilerin, imza günlerinin ve konserlerin yani sira filmlere de yer verdik. Çocuklarimizin hem edebiyata hem de Bitlis’e ilgilerini artirmak amaciyla ilk, orta ve üniversite ögrencilerine yönelik ‘Nasil bir Bitlis? Ve nasil bir gelecek hayal ediyorsunuz?’ baslikli ödüllü bir kompozisyon yarismasi da düzenliyoruz. Bu yil 2.’sini düzenledigimiz ve bir hafta boyunca ziyaretçilerine açik olacak fuarin olusturulmasinda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ferit Izci ve Sair Ahmet Selçuk Ilkan’in da bir konusma yapmasinin ardindan halkoyunlari gösterisi ve kurdele kesilerek fuarin açilisi gerçeklestirildi.

Davetliler fuar alanini gezerek emekli ögretmen Naif Haspolat tarafindan Ihlasiye Medresesi’nde düzenlenen yagli boya resim ve BETAV tarafindan düzenlenen fotograf sergisini gezdi.

Atatürk Mahallesi’ndeki Cumhuriyet Meydani’nda gerçeklestirilen fuarinin açilisina Bitlis Vali Yardimcisi Izzet Cem Eser, Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ferit Izci, BETAV Istanbul Sube Baskani Hasan Dalkiran, Il Milli Egitim Müdürü M. Emin Korkmaz, belediye baskanlari, kurum amirleri ve ögrenciler katildilar.
Kaynak: İHA