Altinova'da Arkeolojik Kazilar Devam Ediyor

Dünyada antik ve yakin çaga ait iki deniz fenerinin bir arada kesfedildigi yer olan Yalova’nin Altinova Ilçesi’nde arkeolojik çalismalar devam ediyor.

Altinova'da Arkeolojik Kazilar Devam Ediyor
Dünyada antik ve yakin çaga ait iki deniz fenerinin bir arada kesfedildigi yer olan Altinova’da Osmanli dönemine ait Deniz Feneri’nin restorasyonu tamamlanirken, hemen yani basinda deniz sulari altinda kesfedilen 2 bin yillik Roma Dönemi Deniz Feneri de gün yüzüne çikarildi. Altinova Belediye Baskani Dr. Mehmet Oral, bölgenin önemli açik hava deniz fenerleri müzesi olacagini söyledi.



Türk ve dünya tarihinde önemi yeni anlasilmaya baslanan Altinova’da hem antik dönem hem de Osmanli Dönemi’ne ait iki deniz fenerinin bir arada oldugu kazisi yapilan tek yer olan Hersek Lagünü Deniz Fenerleri Müzesi oluyor.

Tarihi yolculuk basliyor

Restorasyon ve kazi çalismalarini inceleyen Altinova Belediye Baskani Dr. Metin Oral, “Antik çagdan Osmanli’ya deniz fenerleri ilgili tarihi bir yolculuk, tarihe dokundugunuz ve kesfedeceginiz önemli bir merkez olacak. Ayrica dünyanin ünlü deniz fenerlerinin replikalarinin yani sira sosyal tesisler yer alacagi bir yer olacak” diye konustu.

Altinova’da geçmisten günümüze kalan arkeolojik ve kültürel dokunun korunmasiyla ilgili çalismalar yapildigini ifade eden Yalova Müze Müdürü Sinan Özbey, “Altinova Ilçemizde geçmisten günümüze kalan arkeolojik ve kültürel dokunun korunmasiyla ilgili olarak bu dokularin yasamin içerisine girerek, korunarak kullanilmasini amaçlayan bir proje yürütüyoruz su anda” dedi.

Hersek Deltasi Kara ve Su Alti Kazilari 2022 kazi çalismalarinin kara etabinin Helenapolis Antik Kenti’nin limaninda bulunan deniz feneri yapisinda gerçeklestirdiklerini söyleyen Bursa Uludag Üniversitesi Sualti Arkeolojisi Anabilim Dali Baskani ve Hersek Deltasi Kara ve Sualti Kazilari Baskani Dr. Serkan Gündüz, “Genç Roma Erkan Bizans Dönemi’ne tarihlendigini düsündügümüz bir yapidir. Hemen arkasinda bulunan 1863 Osmanli deniz feneri yapisiyla kompleks olarak durmaktadir. Bölge deniz fenerlerinin tarihsel olarak Roma’dan günümüze kadar gelisimini göstermesi açisindan oldukça önemlidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA