Uzmanindan Piriformis Sendromu Uyarisi

Ortopedist Baran Sen, kalçada yer alan piriformis kasinin siyatik sinirine baski yapmasi halinde bel fitigiyla benzer sikayetlere yol açtigini söyledi. Piriformis sendromu denilen bu durumun benzer belirtiler nedeniyle bel fitigi ile karistirilabildigini ve hastayi ameliyata kadar götürebildigini belirten Dr. Sen, “Her kalça ve bel agrisi bel fitigindan kaynaklanmaz. Dogru tedavi, ancak dogru taniyla mümkün” dedi.

Uzmanindan Piriformis Sendromu Uyarisi
Kent Hastanesi Ortopedi Uzmani Dr. Baran Sen; bel, kalça ve bacak agrisi, yürümede zorluk, ayaga kadar yayilan uyusma, karincalanma gibi belirtilerle kendini gösteren ve çogu kiside “fitik” çagrisimi yapan piriformis sendromuna dikkat çekti. Piriformis sendromunun siyatik agrisi yapabilen bir durum oldugunu ve bu yüzden siyatik ile de karistirildigini belirten Dr. Sen sunlari söyledi: “Siyatik agrisi kaba etlerden baslayip bacak boyunca yayilir. Buna en sik beldeki sinir köklerinin iltihabi ya da sikismasi yol açar. Bel fitigi ya da bel kireçlenmesi sonucu sinir köklerinin zedelenmesi siyatik agrisina neden olabilir. Piriformis kasi kalçayi döndürmeye yarayan, kalçanin derinlerinde bant seklinde uzanan bir kastir. Siyatik siniri bu kasin yanindan ve içinden geçebilir. Bu kasin kasilmasi, sertlesmesi yani spazm durumunda siyatik siniri sikisarak sikayetlere yol açabilir. Bu sikayetler bel, kalça ve bacak agrisi, bel fitiginda görülen bacak arkasina ve ayaga yayilan uyusma, karincalanma, yürümede zorluk gibi sikayetlerdir.”

"Piriformis sendromunun iki tipi var"

Piriformis sendromunun iki tipi oldugunu, birinin yapisal olarak kasin kisa olmasindan kaynaklandigini kaydeden ortopedist Sen, digerinin kasin spazma girmesiyle olustugunu söyledi.

Erken dönemde piriformis kasini uzatmaya ve germeye yönelik uygun egzersizlerle sorunun önlenebilecegini ifade eden Sen, “Ikinci tipte travma kaynakli ya da bölgesel kan dolasiminin azalmasi durumunda kas spazma girebilir. Piriformis kasi eger bel, omurga veya kaslarinda sorun varsa spazma girebilir. Yanlis yapilmis egzersizler, ters ani hareketler, uzun süreli oturmak kas spazmina yol açabilir. Sürekli oturarak çalisma, uzun yolculuklar, bisiklete binme nedenlerden birkaçi. Kastaki kasilma altindan geçen siyatik sinirini sikistirir ve agriya yol açar. Kas spazmina yol açan neden belirlenerek tedaviyi düzenlemek gerekir. Piriformis sendromunda agri genelde kalça ve beldedir. Oturmakla, yürürken ve bacak bacak üstüne atildiginda agri artar. Piriformis sendromu, bacak arkasinda, ayaklarda uyusma ve karincalanma, yürümede zorluk gibi belirtileri sebebiyle bel fitigiyla karistirilabilir. Piriformis agrisi sinir agrisi, fitik agrisi sanilarak hastayi ameliyata götürebilir" diye konustu.

Kaynak: İHA