LGS Kapsamindaki Merkezi Sinav Basladi

Milli Egitim Bakanligi tarafindan 8’inci sinif ögrencilerine yönelik gerçeklestirilen Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsamindaki merkezi sinav, ülke genelinde bugün saat 09.30’da basladi.

LGS Kapsamindaki Merkezi Sinav Basladi
LGS kapsamindaki merkezi sinav, deprem bölgesindeki 11 il dahil olmak üzere 81 ilde 15 bin 532 okulda ve 81 bin 570 salonda saat 09.30 itibariyla basladi.

Ankara’nin Çankaya ilçesinde bulunan Yasemin Karakaya Ortaokulu’nda da sinav heyecani vardi. 8’inci sinif ögrencileri sinav giris belgeleri, geçerli kimlik belgeleri, en az 2 kursun kalem, kalemtiras ve silgileri ile beraber sinava girmek üzere okula geldi. Çocuklarini sinava birakmaya gelen veliler, çocuklar okula alindiktan sonra okul bahçesinin disina çikarildi.

Çocugu sinava giren Ergin Kodo, "Ben ondan daha fazla heyecanliyim. Ama ilk sinavi oldugu için pek umudum yok çalismadigi için. Kazanacagini düsünüyorum çünkü zeki fakat çalismiyordu. Dershaneye gönderdik, özel ders aldirdik. Orta sonda da kendimiz özel dershaneye gönderdik o yüzden umutla bekliyoruz. Belirledigimiz bir yer yok. Artik nereyi tutturursa yakin bölgelerde sansimiza” dedi.

Kizinin sinava girmesinin ardindan sandalyesiyle okulun önünde bekleyen Selim Kasap, “Öncelikle bütün çocuklarimiza basarilar diliyorum. Biz de o heyecani tasiyoruz. Çocuklarimizin gelecegi sekillenecek bu sinavla. Gayret etti, planli programli çalisti. Insallah sinav sonucunu hep birlikte alacagiz. Dershane egitimine gerek duyduk çünkü yeterli olmadi. Hedefi daha çok eczacilik üzerine, kafasinda sekillendi ve istiyor. Nitelikli okullar gelmesi için çok gayret etti, bizler de destek olduk. Insallah bütün çocuklar istedigi basariyi yakalar” diye konustu.



Ikinci oturum 11.30’da

Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle ögrencilerin magduriyet yasamamasi adina 8’inci sinifin ikinci dönem konularindan sorulara yer verilmeyen LGS kapsamindaki merkezi sinavi, iki oturum halinde gerçeklestirilecek. Ögrenciler saat 09.30’da ilk oturumu gerçeklesen sinavin ikinci oturumuna saat 11.30’da baslayacak.

LGS kapsaminda depremzede ögrencilere istedikleri il ve ilçede sinava girme konusunda tercih yapma kolayligi tanindi. Bu çerçevede, deprem bölgesinde 8’inci sinifta okuyan 256 bin dolayindaki ögrenciden 67 bini, diger 71 ilde sinava girme talebiyle basvuru yapti.

Cevap anahtari sinavdan sonra www.meb.gov.tr adresinde yayimlanacak, ögrenciler sinav kitapçiklarini sinavdan bir gün sonra sinava girdikleri okullardan alabilecek.

Ögrencilerin sinava girme zorunlulugu yok

Iki oturumda gerçeklestirilen sinavda toplam 465 bin 274 görevli yer alacak. 8’inci sinifta 1 milyon 246 bin 429 ögrenci kayitli ancak ögrencilerin sinava girme zorunlulugu olmadigindan dolayi sinava kaç kisinin girdigi sinavdan sonra belli olacak.

Liselere geçiste iki türlü yerlestirme olacak. Birincisi, sinav sonucuna göre sinavla ögrenci alan okullara yerlestirme seklinde, ikincisinde ise yerel yerlestirme ile adrese dayali sekilde ögrenciler okula yerlestirilecek.

LGS merkezi sinav sonuçlari 26 Haziran’da açiklanacak. Ögrencilere herhangi bir belge gönderilmeyecek. Ögrenciler elektronik ortamda sinav sonuçlarini ögrenebilecek. Ardindan yerlestirme sürecine iliskin LGS tercih ve yerlestirme kilavuzu yayimlanacak.
Kaynak: İHA