Tescilli Erdemli Muzunun Doku Kültürüyle Fidesi Üretildi

İçel’in Erdemli ilçesinde açikta yetistirilen cografi isaret tescilli ’Erdemli muzu’nun laboratuvar ortaminda doku kültürüyle hastaliklardan arindirilmis fideleri yetistirildi. Lokal bölgede yetistirilebilen ürünün yayginlastirilmasinin yaninda minimum alandan maksimum verim elde edilerek üreticilere daha fazla kazanç getirmesi hedefleniyor.

Tescilli Erdemli Muzunun Doku Kültürüyle Fidesi Üretildi
Erdemli Ilçe Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü ve Erdemli Ticaret ve Sanayi Odasi’nin birlikte yürüttügü projeler ile cografi isaretli Erdemli Muzu’nun üretim alani hem yayginlastiriliyor, hem ürün gelistirilirken, veriminin attirilarak üründen daha fazla gelir elde edilmesi için çalismalar sürdürülüyor. Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü’nün ileri teknoloji laboratuvarcilarinda ürünün doku kültürüyle fideleri yetistirilerek, üreticilere fideler ücretsiz dagitildi. Ardindan fideler tarim alanlarinda toprakla bulusturuldu.

"Doku kültürüyle ürettigimiz fideleri üreticilerimizin hizmetine sunduk"

Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü doku kültürüyle hastaliklardan arindirilmis fideler ürettiklerini belirterek, "Erdemli Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile beraber yürüttügümüz proje çerçevesinde bizde çiftçilerimize saglikli, biyotik ve abiyotik streslere dayanikli, Erdemli muzu fidesi üretmek için doku kültürü laboratuvarimizda çalismalara baslamistik. Bu çalismalar sonucunda projede öngördügümüz sekilde fidelerimizi elde ettik. Fidelerimizi herhangi bir hastalik ve zararli bulasi olmayan doku kültürü fidesi olarak ürettik ve üreticilerimizin hizmetine sunduk. Ileriki yillarda Erdemli muzunun daha fazla yayginlasmasi için daha ileri projeler yapmaya devam edecegiz" dedi.



"Üreticimiz açisindan maliyet düstü"

Doku kültürüyle fide üretiminin maliyeti de düsürdügünü ifade eden Ünlü, "Bir takozdan 50-60 tane bazen en fazla 100 tane fide elde edilirken, bir tane takozdan doku kültürüyle binlerce fide elde edilmekte. Bu da fide maliyetini üreticimiz açisindan düsürmekte. Biz klasik sekilde üretilmis fideleri zaten tavsiye etmiyoruz. Bahsettigimiz gibi toprak kaynakli patojenlerin bulasiginin yayilmasindan dolayi hiçbir sekilde klasik fideyi tavsiye etmemekteyiz" diye konustu.



"Minimum alandan maksimum verim alinmasini amaçliyoruz"

Erdemli Ilçe Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Mesut Yildiz, yürütülen çalismalarla minimum alandan maksimum verim hedeflediklerine degindi.

Yildiz, "Erdemli muzu Erdemli ilçemizin iklimine uygun, lokal bölgede yetisen bir çesit. Genellikle lezzet olarak seker orani düsük ve diyabet hastalarinca bolca tercih edilen bir çesit. Biz de bu Erdemli muzumuzun yöresel olarak bölgemizde yetisen çok kiymetli olan bu muzun ekilis alanlarinin arttirilmasiyla ilgili çalismalar yaptik. 2023 yilinda minimum alandan maksimum verim alinmasi amaciyla Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü ile birlikte bir proje hazirladik. Proje çerçevesinde doku kültüründen üretilmis muz fideleri, 880 adet muz fidesi üretimini gerçeklestirdik. Bu projenin bütçesi bakanligimiz egitim yayim daire baskanligi tarafindan karsilandi. Doku kültürüyle üretilen fideler hastaliktan ari oluyor. Toprakta bulunan nematod ve benzeri virüs ve bakterilerden ari oluyor. Yani minimum alanda maksimum verim saglanabiliyor. Bu proje ile üretim alanlarinin genislemesi, ekmis oldugumuz alanlarda maksimum verim alarak üreticilerimizin ekonomik olarak bütçesine katki saglamayi hedefledik" seklinde konustu.

Proje ortaklarindan Erdemli Ticaret ve Sanayi Odasi yönetim kurulu üyesi Kamil Yesilyurt ise, "Dedik ki önce biz bunu bir markalastiralim, sonra bunu daha nasil verimli hale getirebiliriz diye bunun çalismasini yaptik. Ve yeni bir fide haline dönüstürüldü. Daha verimli hale getirildi.

Muzumuzu deneme amaçli tarlamiza dikmis olduk. Bereketli bir sekilde muzlarin yetisecegini ümit ediyoruz. Eger yetisirse Erdemli’de ciddi bir gelir elde edilecegini de ümit ediyoruz. Tarimcilara, çiftçilere örnek olacagini da düsünüyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA