'Her Etin Farkli Pisirme Teknigi Var'

Kurban Bayrami’nda dogru beslenmenin önemli noktalarindan birinin de kurban etini dogru pisirmek oldugunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Prof. Dr. Murat Tosun, her etin pisirme teknigi ve sicakliginin oldugunu söyledi.

'Her Etin Farkli Pisirme Teknigi Var'
Prof. Dr. Murat Tosun, kurban etleriyle ilgili pisirme tavsiyelerini siralarken, “Sert olan boyun ve kol bölgesi etleri kiyma yapimina, orta sert olan but ve gögüs etleri haslamaya, bonfile gibi yumusak sirt etleri ise izgaraya uygundur. Her etin kendine göre dogru pisirilme teknigi ve sicakligi vardir. Örnegin; degerli kisim dedigimiz bonfilenin (izgara) pisirilme teknigi ile but (haslama) kismindan elde edilen bir etin pisirme teknigi çok farklidir. Uzun süreli ve yüksek isida pisen etlerin rengi koyulasir ve besin degerini kaybeder. Bu yüzden et pisirirken sicaklik ve süreye çok dikkat etmek gerekir” dedi.

Kavurma yapilacak etlerin sinirlerinin ve damarlarin ayrilmasi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Murat Tosun, “Özellikle kavurma yaparken etin lezzetini korumak için pisirme isleminde etin kendi su ve yagindan istifade edilmelidir. Kavurma yaparken pisirme süresi etin türüne göre degistigi için süreye dikkat etmek gerekmektedir. Tuz, baharat her zaman pismeye yakin eklenmelidir. Et eger mangal izgarada pisirilecek ise öncelikle kaliteli kömür kullanilmali ve kömürün tam olarak beyaz kor olmasi beklenmeli. Eti atesle direkt temas ettirmek yerine bu amaçla özel olarak üretilen mermer veya tas izgaralarin kullanilmasi daha saglikli olmasi açisindan önemli Eger direk mangalda pisirilecek ise mangal atesi ile izgara arasindaki mesafenin en az 15 cm olmasina dikkat edilmesi gerekir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA