DP World, Türkiye'de Uzaktan Kontrol Edilebilen Vinçleri Kullanan Ilk Liman Isletmecisi Oldu

DP World Yarimca, çalismalarinda uzaktan kontrol edilebilen elektrikli vinçleri entegre eden Türkiye’deki ilk liman oldu. Terminaldeki is kazalarinda önemli bir azalmaya yol açan "Sifir Tolerans" uygulamasinin bir parçasi olan bu yöntemle Yarimca Limani’ndaki kayip zamanli is kazalari 2018’den bu yana yüzde 50 oraninda azaldi.

DP World, Türkiye'de Uzaktan Kontrol Edilebilen Vinçleri Kullanan Ilk Liman Isletmecisi Oldu
DP World’ün 2022 yilinda yaptigi açiklamaya göre, temel güvenlik uygulamalarina ve ekipman iyilestirmelerine 80 milyon Euro yatirim yapilarak Avrupa portföyünde yaralanma riskinin yüzde 40 oraninda azaltildigi bildirildi.

8 uzaktan kontrol edilebilen elektrikli rihtim vinci ve 8 uzaktan kontrol edilebilen elektrikli portal vinci, terminalde güvenligi artirmak için dünya genelinde bir pilot proje çerçevesinde devreye alindi. Limandaki vinçler, yaklasik 2 kilometre uzakliktaki kumanda odasinda bulunan egitimli ve yetkin personeller tarafindan yönlendiriliyor. Önlerinde bulunan ekranlardan hem vincin hem de konteynerin etrafini farkli açilardan gören operatörler, kumandalar araciligiyla kontrollü bir sekilde operasyonlari gerçeklestiriyor. Ayrica rihtim vinçlerinin farkli noktalarinda bulunan hareket sensörleri operatörlerin konteynerin her noktasina hakim olmasina yardimci oluyor. Muhtemel hatalarda devreye giren sensörler, gerçeklesebilecek kazalari engellemeye yardimci oluyor. Hayata geçirilen bu uygulamayla hem is kazalarinin azaltilmasi hem de operasyonlarin kusursuz gerçeklesmesi hedefleniyor.

"Terminalimizdeki güvenlik önlemlerini nasil iyilestirdigimizle gurur duyuyoruz"

DP World Yarimca CEO’su Kris Adams, "Yeni teknolojilerin tanitilmasi ve islemlerimizin dijitallestirilmesi, islerin genellikle güncelligini yitirmis araçlarla yapildigi bir sektörde verimliligi önemli ölçüde artirdigini göstermistir. Bu tür uygulamalarin bilinçlenmeyle birlikte kullanilmasi ayni zamanda daha güvenli bir çalisma ortamina da yol açar. ’Sifir Tolerans’ projemiz, güvenlik önlemlerinin ve teknolojinin birlesik gücünün bir kaniti olmustur ve bu projeyle terminalimizdeki güvenlik önlemlerini nasil iyilestirdigimizle gurur duyuyoruz" dedi.



"Is sagligi ve güvenligi konusunda farkindaligi artirmayi hedefliyoruz"

Sifir Tolerans adini verdikleri projenin de ortaya çikis amacini ve hedeflerini açiklayan DP World Yarimca Saglik, Emniyet, Çevre ve Güvenlik Müdürü Ismail Karaçam, "2018 yilinda ‘Sifir Tolerans’ projesine basladik. Projeye baslama sebebimiz limanimizdan hizmet alan ve limanimiza hizmet veren paydaslarimizin is güvenligi ve sagligi konusunda farkindaligini arttirmak. Is sagligi ve güvenligi kurallari konusunda farkindaligi artirmayi hedefliyoruz. Özellikle kamyon soförleri araç kabininden iniyorlar ve konteyner istifleri arasinda dolaniyorlardi. Hiçbir sekilde kisisel koruyucu ekipman giymiyorlardi. Bu da onlar açisindan ciddi bir hayati risk olusturuyordu. Bu riskleri kontrol etmek amaciyla bu projeyi baslattik. Ilk adim olarak da projenin çerçevesini belirledik. Proje çerçevesine DP World Yarimca çalisanlarini, kamyon soförlerini, yüklenici çalisanlarini, gümrük müsavirlerini ve ziyaretçileri aldik. Daha sonra çerçeveye bagli olarak proje hedefimizi belirledik. Projenin hedefi de; çerçeveye giren tüm bu paydaslarimizin saglik, emniyet, çevre, güvenlik farkindaliklarinin artirilmasi. Böylece limanimizdan hizmet alan ve limanimiza hizmet veren tüm paydaslarin is güvenligi kültürünün gelistirilmesi ve limanimizdaki tehlikeler ile bu tehlikelerden kaynaklanan risklerle ilgili daha kolay algilamalari, risklerden korunmalarini hedefledik. Bu çerçevede, kamyon soförleri ve gümrük müsavirleri için egitimler hazirladik. Bu egitimler çevrimiçi olarak internet baglantisi bulunan herhangi bir yerden alinabiliyordu. Ayrica limanimizin girislerine 5 farkli kiosk yerlestirdik. Limana gelmeden egitim almayi unutan kisiler de egitimlerini bu kiosklardan alabileceklerdi. Egitim almayan kisilerin de limana girisine müsaade etmedik. Tüm kamyon soförleri için kartli bir sistem olusturduk. Egitimlerini aldiktan sonra kendilerine birer kart verildi.

Bu kartlara aldiklari egitimler islendi. Egitimlere bagli olarak da ceza matrisi olusturuldu. Limanimizda proje çerçevesine giren kisiler herhangi bir saglik, emniyet, çevre, güvenlik kuralini ihlal ettiklerinde kendilerine ceza puani verdik. Örnegin; bir soför hiz limitin astiysa 2 ceza puani aliyor, emniyet kemerini takmadiysa 2 ceza puani daha. 4 puana ulasan kisinin limana girisini 1 hafta engelledik. Eger kisi 6 puana ulasiyorsa 3 ay boyunca limana girisi engelleniyordu. Bu sekilde is sagligi ve güvenligiyle ilgili farkindalik ve kültür olusturmaya çalisiyoruz" diye konustu.



Rihtim vinçleri nedir?

Rihtim vinçleri, birbirleriyle çarpismayi engelleyen çarpisma sensörleri ile donatilmis, terminal çalisanlari için ek bir koruma sagliyor. Uzaktan kontrol edilebilen vinçlerin entegrasyonu, terminal bölgesindeki yaya trafigini azaltmis böylece terminal trafigini rahatlatmis, liman içindeki kamyon soförlerini, yüklenici çalisanlarini, gümrük müsavirlerini ve ziyaretçilerin limanda güvenli bir sekilde bulunmalarini sagliyor. Bu projeyle birlikte, limana girmek isteyen tüm terminal operatörler; kamyon soförlerinden, gümrük personellerine ve ziyaretçilere kadar herkesin güvenligini artiriyor. Bu yaklasim, DP World’ün sorunlari önceden tespit etmesine ve ele almasina yardimci olurken, isyerindeki yaralanma riskini önemli ölçüde azaltiyor. DP World’ün yeni teknolojiler ve ekipmana yatirim yapma çabasi, ayni zamanda terminal çalisanlarinin becerilerini gelistirirken güvenligi artirma yolunda önemli bir adim oluyor. Güvenlik önlemleri veya uzaktan kontrol edilebilen vinçlerin kullanimiyla ilgili egitimler gibi çalisan egitimine yapilan yatirimlar, endüstrinin insan gücünden gelecekte beyin gücüne dogru daha da yaklasmasina büyük ölçüde katkida bulunuyor.
Kaynak: İHA