Bursa'nin Büyük Bayram Bulusmasi

Bursa Kent Konseyi tarafindan düzenlenen ‘Büyük Hemsehri Bayramlasmasi’, Edirne’den Kars’a, Balkanlardan Kafkaslara kadar genis gönül cografyamizdaki birçok farkli kültürü bir kez daha bulusturdu. Üçüncüsü düzenlenen Türkiye’ye örnek bulusmaya 80’in üzerinde farkli dernek katilarak adeta Türkiye mozaigi olusturdu.

Bursa'nin Büyük Bayram Bulusmasi
Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla Bursa Kent Konseyi’nin Hemsehri Dernekleri, Federasyonlari ve Konfederasyonlarini bir araya getirdigi ‘Bursa Büyük Hemsehri Bayramlasmasi’nin üçüncüsü, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuar Alani’nda yapildi. Türkiye’nin her bölgesinden sehirlerin yani sira, Ahiska, Rumeli ve Kirim gibi gönül cografyasindan yörelerin stant kurdugu bulusmaya, yüzlerce Bursali katilarak bayramlasti. Türkiye’de bir ilk olan bayramlasmada, dernekler kendi yöresel tatlarini misafirlere ikram ederek, bayram gelenegini yasatti. Mehter takimi ve yöresel halk oyunlari ekiplerinin de performans sergiledigi programda, farkli kültürler bulasarak Türkiye’ye örnek bir tablo olusturdu. Adeta Türkiye mozaiginin yansitildigi bayramlasma programina, Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kiliç ve Ayhan Salman, Büyüksehir Belediye Baskanvekili Ali İçel, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Bursa Kent Konseyi Baskani Sevket Orhan, siyasi parti yöneticileri, sivil toplum kuruluslari, dernek, federasyon ve konfederasyon üyeleri ile çok sayida vatandas katildi.

Stantlari tek tek gezerek Bursalilarin bayramini kutlayan protokol, yöresel lezzetlerin de tadina bakti.

Etkinligin açilis töreninde konusan Bursa Milletvekili Ayhan Salman, Bursa’da yasiyor olmaktan dolayi sansli olduklarini söyledi.

Bursa’yi çiçek bahçesine benzeten Ayhan Salman, “Ülkemiz, vatanimiz, dünyanin en güzel ülkelerinden bir tanesi. Çok sansliyiz, böylesine güzel bir ülkede yasiyoruz. Bu güzel vatanimizda belki de bizim için en güzel sey Bursa’mizda olmak. Bursa’mizda yasamak çok kiymetli. Bursa’miz bir çiçek bahçesi gibi. Hem balkanlardan hem Kafkaslardan, hem 81 vilayetten Bursa’ya gelmisiz. Bursa’miza gelirken kültürünü, örfünü adetini getirmis, Bursa’mizi daha da zenginlestirmis, daha da güzellestirmis ve çok güzel bir sehir haline getirmis olan bütün hemsehrilerimize, bütün sivil toplum örgütlerimize, bütün hemsehri derneklerimize çok tesekkür ediyorum” diye konustu.

Konusmasinda Isveç’te yasanan Kur’an-i Kerim yakma provokasyonuna tepki gösteren Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz ise, “Isveç’te büyük bir provokasyon gerçeklesti. Insallah bizler bu birlik ve beraberligimizden, güçlü demokrasimizden aldigimiz degerlerle birlikte dünyada yeniden Islam medeniyetimizi, merhamet medeniyetimizi insallah birlikte gerçeklestirecegiz” dedi.

Bursa’da kentlilik bilinci olusturmak adina bu tür etkinliklerin önemine vurgu yapan Bursa Kent Konseyi Baskani Sevket Orhan da “Kurban Bayrami yakinlasmanin, kardesligin, birlik ve beraberligin en fazla yasanmasi gereken bayramdir. Bursa’da kentlilik bilincini olusturmak için bu tür bir organizasyonun yapilmasinin ihtiyaç olduguna karar verdik, arkadaslarimiz bunu ‘bayramlasma ile baslatalim’ dedi.

Bursa hepinizin malumu oldugu üzere bir göçmen sehri. Bursa’da bu güzelligi yasamak için, bu bayramlasmaya, hatta daha ileriki safhalarda Bursa için bir manifesto yayinlama ihtiyacinin olduguna karar verdik. Bu kültürleri bir araya getiren Bursa elbette ki kendi manifestosunu kendi yayinlayacak. Bursa’da ne yapilmali? Nasil yapilmali? Neye karar vermeli? Iste buradaki bu hemserilerimiz karar vermeli” dedi.

Isveç’te yasanan provokasyona da tepkisini dile getiren Orhan, “Isveç’te bizim kutsalimiz olan Kur’an-i Kerim’e yapilan yanlis hakaret, çok çirkin bir davranis. Biz onlarin dinlerine, onlarin kitaplarina hiçbir sey yapmiyoruz. Saygida kusur etmiyoruz. Onlar da bizim dinimize, kitabimiza, kutsalimiza laf etmemeliler” diye konustu.

Kaynak: İHA