Azerbaycan, Saglik Turizminin Yeni Mekani Olmaya Hazirlaniyor

Turizm hedeflerine dogru büyük yatirimlarla ilerleyen Azerbaycan, saglik turizmini alaninda yogun bir çalisma yürütüyor. Ülkenin zengin kültürüne bir de saglik turizmiyle renk katan Azerbaycan, dogal kaynaklarin sundugu sifali özellikler, kaliteli saglik hizmetleri ve turistik mekanlarla konuklarini agirliyor.

Ülkenin birçok noktasinda yer alan termal sular, kaplicalar, mineral kaynaklar ve dogal sifali alanlarin, özellikle cilt, solunum yollari, kas ve kemik rahatsizliklari gibi birçok saglik sorununa iyi geldigi biliniyor. Böylece, Azerbaycan’dayken seyahatler canlandirici bir saglikli yasam deneyimiyle zenginlestirebiliyor. Gezginler Azerbaycan’in el degmemis dogasi ve yumusak ikliminin iyilestirici etkilerini hissederken zihinlerini ve ruhlarini da yenileyebiliyor.

Tuz terapisi için essiz deneyimin adresi: Duzdag Tuz Magaralari

Azerbaycan’in Nahçivan sehrine 12 kilometre uzakliktaki Duzdag’da bulunan tuz magaralari, saglik turizmi açisindan oldukça ilgi çekici bir seçenek sunuyor. Bu magaralarin içerdigi dogal tuzun astim, alerjiler ve diger solunum yolu rahatsizliklarinin yani sira yaslanan cilt gibi çesitli saglik sorunlari üzerinde olumlu etkileri oldugu biliniyor.

Duzdag, yaklasik 130 milyon ton tutan dünyanin en berrak ve saf tuzlarindan birini içeren eski bir tuz madenine sahip. Bugün, turizm sektöründeki yeniliklerle birlikte Duzdag Fizyoterapi Merkezi yerin 110 metre altinda, daga 300 metre oyulmus tünellerden olusan bir saglik kompleksine dönüstürüldü. Merkezi ziyaret edenler, bu tünellerde bulunan yeralti odalardan birinde geceleyerek tuzun onarici güçlerinin yani sira sakinlik ve huzurun tadina varabiliyor.

Ister tarihi, ister kültürel veya gastronomik bir yolculuk olsun, Nahçivan her türden turistin aradigini bulabilecegi bir yer. Bölgedeki ilk insan yerlesimlerinden biri olarak kabul edilen Nahçivan, 12. yüzyildan kalma Mümine Hatun Mozolesi ve Nahçivan Hanlari Sarayi gibi görkemli abidelere ev sahipligi yapiyor. Manzarali yolda Ordubad’a giderken Ilandag Dagi’nin ikonik yarik zirvesinin, Nuh’un Gemisi tarafindan oyuldugu da rivayetler arasinda yer aliyor. Yerel halkin ziyaretçileri misafirperverlikle kucakladigi Nahçivan, turistler için kaçirilmayacak bir yer özelligini tasiyor.

Kebele sehrinin termal sulari sifa kaynagi

Azerbaycan’in saglik turizmi olanaklari, termal sularin sundugu sifa imkanlarina da odaklanirken bunlarin en önemlilerinden biri de Kebele sehrinden geliyor. Kafkasya’nin farkli bölgelerinde bulunan 30’dan fazla termal maden suyu yatagi arasinda, Yengice ve Kemervan termal kaynaklari, Kebele sehrinin en çok ziyaret edilenleri arasinda yer aliyor.

Bu termal kaynaklar, sinir sistemi, cilt, kas ve kemikler, solunum, seker hastaligi, sindirim ve böbrek sorunlari gibi rahatsizliklarin tedavisinde kullaniliyor. Modern kriyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin uygulandigi birinci sinif saglik merkezleri, Azerbaycan’in termal sularini ve balneoterapi tedavilerini de turistlere sunuyor.

Kafkas Daglarinin inanilmaz manzarasi ile çevrelenmis bir diger meshur dag tatil merkezi ise Kebele sehrinde yer alan Tufandagi. Ayni anda 3 bin kisiyi agirlayabilen komplekste, kayak sporunu ögrenmek isteyenler için profesyonel egitmenler bulunuyor. Merkezde sadece kayak severler degil, doga tutkunlari da daglarin güzelligini kesfetme imkani bulabiliyor, karla kapli restoranlarda yerel lezzetleri tatma firsati yakalayabiliyor. Ayni zamanda Kebele’nin sehir yasamindan uzak, huzurlu ortami, turistlerin gevseme ve kendilerini yenileme deneyimini tamamlamak için ideal bir yer sagliyor.

Ziyaretçilerin popüler saglik noktasi: Essiz Naftalan Petrolü

Azerbaycan’in Bakü sehrine yaklasik 300 kilometre uzakliktaki Naftalan sehrindeki naftalan petrolü de saglik turizminin popüler bir destinasyonu haline geliyor. Naftalan petrolü, geleneksel endüstriyel petrole benzese de farkli bir yapiya sahip. Dünyanin tek sifali naftalin petrol sahasi olan Naftalan, uluslararasi öneme sahip essiz bir tatil beldesi. Burada bulunan yag, geleneksel endüstriyel yaglara benzer görünse de benzersiz kimyasal bilesimi ona olaganüstü terapötik nitelikler sagliyor. 36-38C sicaklikta Naftalan yagi ile doldurulmus terapötik banyolar genellikle kapsamli bir tedavi sürecinin parçasi olarak reçete ediliyor. Tipik olarak balneoterapi, fizyoterapi, masajlar, parafin tedavisi ve fiziksel egzersizlerle tamamlaniyor.

Öte yandan banyo tedavisinden önce tedaviden faydalanmak isteyenlerin bir saglik kontrolünden geçmesi, ardindan doktor kontrolünde yag banyosu dahil olmak üzere tedavi türü, süresi ve gerekli prosedürler için bir reçete almasi gerekiyor.

Naftalan petrolü, kas, cilt, kemik ve eklem agrilari gibi 70’den fazla rahatsizligi tedavi edebilme gücüne sahip. Bu benzersiz kimyasal bilesime sahip sivi, jinekoloji ve nöroloji sorunlari gibi çesitli saglik problemleri için de etkili oldugu biliniyor. Ham petrol banyosu ve bireysel tedavi seanslari, sifa arayisinda olanlar için ideal bir deneyim sunarken, Naftalan sehrinde bu hizmeti sunan birçok otel, spa ve saglik merkezi de bulunuyor.

Azerbaycan’in subtropikal kösesindeki termal su kaynaklari: Lenkeran

Hazar Denizi ile yemyesil Talysh Daglari arasinda yer alan Lenkeran, essiz dogal çesitlilige sahip bir bölge. Sehrin kendisi, surlarla çevrili eski bir limandir ve dogasinin zenginligi bakimindan Azerbaycan’in en güzide yerlerinden. Kuzeyinde bulunan Gizil Aghaj batakliklari ise kus türleri açisindan son derece zengin ve güneydeki Hirkan Ormani ise nesli tükenmekte olan Kafkas leoparinin yani sira yasli demir agaçlarina ev sahipligi yapiyor. Bölge ayni zamanda turunçgilleri ve lezzetli mutfagiyla ünlüdür ve Azerbaycan çayciliginin da merkezi konumunda bulunuyor.

Azerbaycan’in bu subtropikal kösesindeki doga göze hos gelmekle kalmiyor, ayni zamanda termal sulariyla dogal olarak tedavi edici özellik de tasiyor. Bölgenin her yerine dagilmis olan termal su kaynaklari (Azerice’de “istisu” olarak adlandirilir) yerel halk tarafindan uzun süredir her türlü rahatsizligi iyilestirmek için kullaniliyor. Lenkaran’da yer altindan dogal olarak akan sicak, mineral açisindan zengin suyla dolu banyo kabinleri olan çok sayida sanatoryum bulunuyor. Sade sanatoryumlar yörede yayginken, Haftoni köyü 1958’de kaplicanin çevresinde kurulan bir sanatoryum ile sanatoryumlarin standardini üst düzeye tasiyor. Günümüzde Haftoni köyü 2019 yazinda hizmete geçen lüks Lenkeran Springs WellnessResort’a ev sahipligi yapiyor.
Kaynak: İHA