AB Liderleri Açiklamasi 'Kibris Müzakereleri Hizla Yeniden Baslatilmali'

Avrupa Birligi (AB) liderleri, Kibris müzakerelerinin yeniden baslatilmasi çagrisinda bulundu.

AB Liderleri Açiklamasi 'Kibris Müzakereleri Hizla Yeniden Baslatilmali'
Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nin ikinci gününde “Dis Iliskiler” basligi altinda bildiri yayinlandi. Bildirinin “Dogu Akdeniz” bölümünde Kibris sorununa ve AB-Türkiye iliskilerine yer verildi.

AB Konseyi’nin Kibris sorununun, BM çerçevesi içinde BMGK kararlari uyarinca AB’nin dayandigi temel ilkeler dogrultusunda çözülmesine yönelik bagliligini sürdürdügü belirtildi. Bildiride, “Avrupa Birligi, müzakerelerin hizla yeniden baslatilmasi çagrisinda bulunuyor ve elindeki tüm araçlarla BM öncülügündeki sürecin tüm asamalarini desteklemede aktif rol oynamaya hazir” ifadeleri kullanildi.

“Türkiye ile iliskilerde yeniden degerlendirme yapilmali”

Türkiye hakkinda degerlendirmelerin yapildigi bölümde ise 2021 yilinin Mart ve Haziran aylarinda düzenlenen AB zirvelerinde Türkiye ile ilgili alinan kararlarin teyit edildigi belirtildi. Bildiride, “Avrupa Konseyi Türkiye’de yapilan son seçimlerin isiginda AB Yüksek Temsilciligi ve AB Komisyonunu, AB Konseyinin belirledigi araç ve seçeneklere dayanarak, stratejik ve ileriye dönük bir sekilde ilerlemek amaciyla Avrupa Birligi-Türkiye iliskilerinin gidisatina yönelik yeni bir rapor sunmaya davet ediyor” denildi.
Kaynak: İHA