Aricilikta Ogul Toplama Dönemi Basladi

Mus’ta, arilarin ogul verme döneminin baslamasi ile birlikte agaç ve diger kovanlara yerleserek, verimin düsmesine neden olan yavrular yeni kovanlara aliniyor.

Aricilikta Ogul Toplama Dönemi Basladi
Mus’ta ariciliklar ugrasanlarin, arilarin ogul verme mevsimiyle birlikte tatli telasi basladi.

Kovanlardaki ari sayisinin artmasi üzerine ana ariyla birlikte kovani terk eden arilarin olusturdugu ogullari yeni kovanlara almakta büyük bir zahmetten geçiyor. Arilarin daha fazla ogul vermemesin diye aricilar, bin bir derde deva oldugu düsünülen ari sütünü de ayrica topluyor.

Merkeze yaklasik 35 kilometre uzaklikta bulunan Karamese köyünde aricilik yapan vatandaslar, ogul almaya basladi.

Yaklasik 10 yildir aricilik meslegini icra eden Hamit Gölbasi, “Haziran ayi itibari ile bizler ogul aliyoruz. Bu aylarda anne ari meme vurup kovandan yeni arilarin çikmasina vesile oluyor. Çikan ogullari tutmak için yogun mesai harciyoruz. Ogullar ile birlikte kovan sayimiz artiyor. Bunu yaninda ari sütü alma dönemi de basladi.

Ari sütü degimiz kraliçenin memeden çikma olayidir. Kraliçe ari ilk meme vurdugunda bunun içinde süt olur. Arilar çok ogula gitmesin diye memeyi kirip ari sütünü aliyoruz. Ari sütü oldukça faydalidir. Ari sütü biz hastalar için topluyoruz. Özelikle kemoterapi hastalari için topluyoruz” dedi.

Kaynak: İHA