Bursa'dan Belçika'ya Devasa Saat

Bursali saat ustasi Fatih Serhat Yurtdakal’in yaptigi özel tasarim saatler dünyanin her bir kösesini süslüyor. Uzunlugu 4,5 metre, sarkaci ise 3,5 metre olan özel tasarim saat Belçika’daki saat müzayede salonunu yerini alacak.

Bursa'dan Belçika'ya Devasa Saat
Bursa’da ürettigi ve onardigi saatlerle koleksiyoncularin dikkatini çeken Fatih Serhat Yurtdakal, devasa boyutta ürettigi saatle Belçikalilari büyüleyecek. 1530 yilinda üretilen saatlerden, 1900 yillarin sonlarinda yapilmis saatlere kadar antika degeri olan bozuk saatleri onaran, eksik parçalari üretip, onlarin ilk günkü gibi çalismasini saglayan Yurtdakal, özel tasarim ürettigi saatlerle de dikkat çekiyor. Belçika’dan aldigi özel siparisle devasa bir saat üretimine baslayan Yurtdakal, “4,5 metre uzunlugunda 3,5 metre uzunlugunda sarkaca sahip. Belçika’da bir saat müzayede salonuna kurulacak. Gerçekten aykiri özel bir saat. Farkli bir saat oldugu için bu tür bir saatin planlanmasi, tasarlanmasi, prototipinin hazirlanmasi gerekiyor. Baslangiçtan bitisine kadar birçok yerini tekrar tekrar degistirmek ve gözden geçirmek durumunda kaliyoruz. Bu saatin baslangiç ve montaji yaklasik 1 yil sürecek. Saatte baya ilerleme sagladik. Son finisyonlari kaldi. Daha sonra kadranlari yapilip, diger eksikleri tamamlandiktan sonra kalici yerine götürüp montajini yapacagiz” dedi.

Saatin mekanik ancak, yüksekte olacagi için insan gücüyle kurulamayacagini ifade eden Yurtdakal, “Motor yardimi ile kurulmasi saglanacak. Dislilerin çalisma sistemi tamamen göz önünde ve insanlar tarafindan görülebilir olmasi ilgi çekici hale getiriyor. Bakim yapmasi zor bir saat oldugu için kullandigimiz malzemeleri ona göre seçiyoruz. Muhtemelen yerine montajdan sonra 1 yildan önce bakim istemeyecektir. Ancak ilerleyen süreçte yaglanmasi için 1 yilin ardindan gereken yapilacaktir” seklinde konustu.

Yurtdakal, böyle saatlerin ise tasarim ve imalat sürecine göre degisen fiyatlari oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA