Babaeski'de Tarla Günü

Kirklareli’nin Babaeski ilçesinde Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü isbirliginde gerçeklestirilen arpa çesit demonstrasyonunun tarla günü yapildi.

Babaeski'de Tarla Günü


Babaeski ilçesine bagli Alpullu beldesinde düzenlenen tarla gününe, eski Kirklareli milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam, Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aksoy, Tarim Ilçe Müdürü Ismail Küçük, Alpullu Belediye Baskani Erhan Ceyla, kurum amirleri, teknik personel ve üreticiler katildi.

Açilis konusmasini yapan Babaeski Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ismail Küçük, proje hakkinda bilgi verdi. Küçük, “Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü isbirligi ile 2023 üretim yili için hazirlanan Babaeski Köyleri Milli ve Yerli Arpa ile Tanisiyor Yayim Projesi Projesi bakanligimiz tarafindan desteklenmistir. Projenin amaci, Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan gelistirilen 4 arpa çesidini ilçemiz 4 köyünde her köyde farkli çesit ekilerek köy basina 7,5 dekardan toplam 30 dekar alanda ekimini yaparak, yerli ve milli çesitlerimizin üstün yönlerini üreticilerimize göstermek, üretimin yayginlasmasini saglamak ve milli ekonomiye katkida bulunmaktir. Projenin sonucunda yerli arpa çesitleri için öngörülen verim ve kalite degerlerine ulasilmasi ve söz konusu çesitlerin üretiminin mevcut arpa çesitlerinden daha fazla fayda saglayici ve gelir getirici oldugunun ortaya konmasi halinde, üreticilerimizin yerli çesitler ile arpa üretmesi beklenmektedir. Bu sayede üreticiler hem daha verimli ve kaliteli çesitler ile üretim yaparken hem de arpadan elde ettikleri gelir de artacaktir. Ayni zamanda arpayi hayvan yemi olarak kullanan yetistiriciler daha kaliteli hammaddeye kavusmus olacaktir" dedi.



Daha sonra konusan üreticiler, demonstrasyon çalismasi, yerli ve milli tohum çesitleri hakkinda deneyimlerini paylasti.

Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aksoy ise yerli ve milli tohumlarin öneminin her geçen gün daha da arttigini vurguladi. Aksoy, "Kadimden gelen bilgilerimizi bu topraklarla bulusturdugumuzda, verimlerin ne kadar arttigini, bu tarla gününde tekrar görmekteyiz. Su anda yerli ve milli tohuma verilen destek yüzde 97 seviyesinde. Bölgemizde yer alan üç arastirma enstitüsünün çalismalari müdürlügümüz yayim faaliyetleri ile çiftçimize ulastiriliyor" diye konustu.



Tarla gününde söz alan eski Kirklareli milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam devletin çiftçilere verdigi desteklerden bahsederek, üretimi artirmak adina sahada çalismanin önemine dikkat çekti. Konusmalarin ardindan demonstrasyon alani gezilerek katilimcilara konu ile ilgili bilgilendirmeler yapildi ve program sona erdi.
Kaynak: İHA