Uzman Diyetisyen Nafikar Baskan Açiklamasi 'Dinlendirilmeden Yenilen Etler Saglik Problemlerine Neden Oluyor'

Et tüketiminin arttigi Kurban Bayrami’nda etin pisirilme sekli, saklanma sartlari ve tüketim miktarinin saglik açisindan önem tasidigina dikkat çeken Uzman Diyetisyen Nafikar Baskan, “Et, kesildikten sonra 12-24 saat arasinda dinlendirilmelidir, hemen tüketilmemelidir. Dinlendirilmeden tüketilen etler, mide yanmasi, hazimsizlik, siskinlik gibi saglik problemlerini beraberinde getirebilir” dedi.

Uzman Diyetisyen Nafikar Baskan Açiklamasi 'Dinlendirilmeden Yenilen Etler Saglik Problemlerine Neden Oluyor'
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Uzman Diyetisyen Nafikar Baskan, bayramlarin, tüm aile bireylerini bir araya getiren, lezzetli sofralarin etrafinda sevgi ve mutlulugun paylasildigi günler oldugunu söyledi.

Uzm. Dyt. Baskan, Et tüketiminin arttigi Kurban Bayrami’nda etin pisirilme seklinin, saklanma sartlarinin ve tüketim miktarinin saglik açisindan önem tasidigini vurguladi. Uzm. Dyt. Baskan, et tüketimi, etin pisirme sekli ve saklama sartlari konusunda açiklamalarda bulundu.

“Haslama ve izgara tercih edilmeli”

Etin haslama ya da izgara olarak tüketilmesi gerektigine deginen Uzm. Dyt. Nafikar Baskan, “Kirmizi et; çok kaliteli bir hayvansal protein ve demir kaynagi olsa da, doymus yag ve kolesterol içerigi de yüksektir. Eti pisirme yöntemi olarak kizartma ve yüksek isil islemler yerine haslama ve izgara gibi saglikli yöntemler tercih edilmelidir” dedi.



“Etin muhafaza edilmesi”

Etlerin dogru muhafiz edilme yöntemlerinden bahseden Uzm. Dyt. Baskan, “Etler buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, -18 derecede 3 ay muhafaza edilebilir. Yeni kesilmis hayvanlarin etlerinde kas kasilmasindan dolayi olusan sertligin giderilmesi, pisirmede yumusaklik saglanmasi hem de sindiriminin kolay olmasi için kesildikten sonra 12-24 saat arasi dinlendirilmelidir, hemen tüketilmemelidir. Dinlendirilmeden tüketilen etler, mide yanmasi, hazimsizlik, siskinlik gibi saglik problemlerini beraberinde getirebilir” diye konustu.



“Tek basina tüketilmemeli”

Etin tek basina tüketilmemesi gerektiginin altini çizen Uzm. Dyt. Baskan, “Etin içerisindeki demirin emiliminin daha iyi olmasi için kirmizi et tek basina degil de limonlu mevsim yesillikleri, izgara sebzeler veya salatalar ile birlikte tüketilmelidir. Bu sayede hem besin çesitliligi saglanir. Bu sekilde sindirimi diger besinlere göre zor olan etin sindirilebilmesi kolay olur. Et, pirinç pilavi ile degil bulgur pilavi ile sunulmalidir. Et yaninda asitli, sekerli içecekler yerine ayran, maden suyu gibi saglikli içecekler tüketilmedir” seklinde konustu.



“Ikram edilen her tatliyi yemeyin”

Özellikle hayvansal protein tüketiminin arttigi Kurban Bayrami’nda su tüketiminin önemli hale geldigini belirten Dyt. Baskan, “Hayvansal protein tüketimi ile vücutta artan toksinlerin vücuttan uzaklastirilmasinin en önemli yolu günlük 2,5-3 litre su içmekten geçer. Bayramlarda serbetli tatli ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Gidilen bayram ziyaretlerinde ikram edilen her tatli tüketilmemelidir. Yasak degil, sinir konulmalidir. Serbetli, tatlilar yerine sütlü tatlilar tercih edilmelidir. Bayramda fazla tüketilen kirmizi et, çikolata, serbetli tatlilar kilo kontrolünü saglamamizi zorlastirabilir. Günlük fiziksel aktivite artirilmalidir. Günlük 30-40 dakika hafif tempolu yürüyüsler yapilmalidir” dedi.

Kaynak: İHA