Isparta'da Unutulmaya Yüz Tutmus Kurban Indirme Gelenegi Yeniden Yasatilmaya Baslandi

400 yildir süre gelen ancak son yillarda uygulanmayan Kurban Indirme gelenegi Isparta Belediyesi tarafindan tekrar yasatilmaya baslandi.

Isparta'da Unutulmaya Yüz Tutmus Kurban Indirme Gelenegi Yeniden Yasatilmaya Baslandi
Isparta’nin 400 yillik bir geçmisine sahip ancak son dönemlerde unutulmaya yüz tutmus Geleneksel Kurban Indirme Gelenegi, Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen’in öncülügünde yeniden hayat buldu. Asirlardir süre gelen gelenege göre geçmiste kurbanliklarini alan ve çobanlara belli bir ücret karsiligi teslim edilerek yaklasik bir ay Gökçay Mesireliginin arkasinda bulunan daglarda bakilan küçükbas hayvanlar Kurban Bayrami öncesinde sahiplerine teslim edildi. Mesirelik alana çocuklar için balon park ve Yörük çadiri kuruldu. Müzik dinletisi sunuldu, halk oyunlari gösterisi yapildi ve katilimcilara çesitli ikramlar verildi.



Isparta Belediye Baskan Yardimcisi Ugur Büyükçulcu yaptigi konusmasinda “Unutulmaya yüz tutan kurban indirme gelenegi Belediye Baskanimiz Sayin Sükrü Basdegirmen’in göreve gelmesiyle yeniden hayata geçirildi. Bende bu mahallenin bir mensubu olarak çocuklugumda hatirladigim bir etkinlikti. Bugünde hayata geçirilmesi bizim içinde son derece önemli. Geçmisimizden gelen gelenegimizi yasatmak adina Belediye Baskanimizin destekleriyle hayata geçirdigimiz bu etkinlik hepimiz için hayirli ugurlu olsun. Belediye Baskanimiz adina bayraminizi kutluyor, saygilar sunuyorum” ifadelerinde bulundu.

Geçmisine sahip çikmayan milletlerin gelecegini saglikli kuramayacagini ifade eden Isparta Valisi Aydin Barus, “Geçmisimiz geleneklerde yasiyor. Geleneklerimiz bizi millet yapan aliskanliklardir. Geleneklerimiz yasamin her anini içermektedir, iste bugün yasatmaya çalistigimiz kurban indirme gelenegimiz de Isparta’da yaklasik 400 yildir yasatilan bir gelenek. Bu gelenek Kurban Bayrami öncesinde insanimizin Rabbine karsi olan ibadet borcunu yerine getirirken ayni zamanda bunu bir senlige dönüstürme seklidir” dedi.



Yüzyillardir bu gelenegi Isparta’nin yasattigina deginen Vali Barus, “Doganci ve Keçeci mahallelerimizin mahalle halkinin da katkilariyla bu gelenegi en güzel sekilde bugün kutluyoruz. Bunun anlami su, burada çocuklarimiz da var, 400 yildir sahip oldugumuz bu gelenek insallah bizlerden sonra da çocuklarimiza miras kalacak çocuklarimiz da Kurban Bayrami öncesinde Kurban Bayraminin sevincini bu gelenekle yasatmaya devam edecekler. Ne mutluyuz ki büyük Türk milleti olarak böyle güzel geleneklere sahibiz, Isparta olarak böyle güzel adetlere sahibiz ve halk olarak da bu gelenekleri yasatmaya gayret ediyoruz” derken, Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen’in bu gelenegin yasatilmasi için muhtarliklara destek verdigini söyledi.



Isparta Belediyesi öncülügünde Doganci ve Keçeci Mahalle Muhtarliklariyla birlikte Gökçay’dan baslatilan etkinlik kurbanlarin Keçeci Mahallesine indirilmesi ve dualarin yapilmasiyla son buldu.

Gökçay Mesirelik alanindan baslayan törene Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen mazereti dolayisiyla katilamazken, Isparta Valisi Aydin Barus, Belediye Baskan Yardimcilari Ugur Büyükçulcu, Fahretdin Gözgün, Özler Erdogan, Fatih Yaman, Il Emniyet Müdürü Metin Turanli, oda baskanlari, mahalle muhtarlari, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: İHA