Havada Zamanla Yarisip, Yüzlerce Hastayi Hayata Bagliyorlar

Antalya’da 15 yildir görev yapan ambulans helikopter ekibi her an göreve hazir sekilde bekleyerek, havada adeta zamanla yarisip yüzlerce hastayi yeniden hayata bagliyor. Antalya’da 2022 yilinda ambulans helikopterle 290 vakaya müdahale edilirken bu sayi bu yilin ilk 5 ayinda 90 olarak gerçeklesti. Yazin ise rakamin 300’leri bulmasi bekleniyor.

Havada Zamanla Yarisip, Yüzlerce Hastayi Hayata Bagliyorlar
Saglik Bakanliginin saglikta dönüsüm sistemi çerçevesinde 2008 yilinda Antalya’da Il Saglik Müdürlügü bünyesindeki 112 Acil Komuta Kontrol Merkezinde hizmet veren ambulans helikopter zaman ve mekan ayrimi gözetmeksizin 365 gün görev yapmaya devam ediyor. Antalya basta olmak üzere Burdur, Denizli, Mugla ve İçel’in illerine de destek veren ambulans helikopterin personeli her an göreve hazir bir sekilde bekliyor. Ekip ihbarin ulasmasinin ardindan saniyeler içerisinde helikopterdeki yerini alarak dakikalar içerisinde kalkisa geçiyor. Ambulans helikopter 2022 yilinda zaman gözetmeksizin zorlu arazilere inis yaparak yaklasik 290 hastayi hastanelere yetistirdi. Özellikle hayati tehlike tasiyan acil travmalar, kalp ve kadin hastaliklari gibi hastaliklara yetismek için havalanan helikopter, vatandaslara en iyi saglik hizmetini vermeye çalisiyor.

“Ambulans helikopterimizle daha hizli nakiller gerçeklestirebiliyoruz”

Ambulans helikopterin Antalya’da 2008 yilinda devreye girdigini belirten Antalya Ambulans Servisi Bashekim Yardimcisi Osman Keysan, “Ülkemizde suanda 13 bölgede helikopter mevcut. Biri 2 yatakli biri de 4 yatakli olmak üzere 2 tane de uçagimiz var. Antalya’da bulunan helikopterimiz Burdur, Denizli, Mugla ve İçel’in bazi ilçelerinde görev yapiyor. Bu bölgelerde acil durum gerektiren vakalarda gerektiginde helikopterimizi kullaniyoruz. Ambulans helikopterimizle daha hizli nakiller gerçeklestirebiliyoruz. Her hasta helikopter ile tasinamaz, belirli tibbi durumlari var. Örnegin psikiyatrik hastalar kontrol kaybi söz konusu ise tasinmaz. Karayolu ile tasinmasi hayati risk olusturarak, helikopterle tasinmasi hasta yararina olacaksa karar verip ona göre tasima yapiyoruz” dedi.



Her an hazir bekliyorlar

Ambulans helikopterde 2’si pilot olmak üzere 5 kisiden olusan ekibin daime hazir bekledigini belirten Keysen, “Her an göreve hazir bekliyorlar. Vaka ihbarinin ardindan ekiplerimiz en geç 10 dakika içerisinde havalanirlar. Tüm bu süreç komuta kontrol merkezinden yönetiliyor. Eger hasta nakil edilecekse önce ambulans hastaneden hastayi alarak buraya getirir, burada ekibe teslim eder. Bazi hastanelerde helikopter pisti olabiliyor, o zaman organizasyon çok daha kolay oluyor” sözlerine yer verdi.

Yaz aylarinda daha çok vakaya müdahale ediliyor

Yaz aylarinda vakaya müdahale sayisinin daha fazla oldugunu belirten Keysen, “Bizim helikopterimiz gece uçusu yapamiyor. Arkadaslarimizin yaz mesaileri daha uzun ve daha yorucu oluyor. Kisin hava muhalefeti nedeniyle uçamadigimiz zamanlar oluyor. Mesela 2022 yilinda 290 vakaya müdahale ettik, suanda ilk 5 ay içerisinde 90 uçusumuz var. Yaz aylarinda bu rakam 300’leri bulacaktir. Helikopterimiz tek hasta tasiyabiliyor” sözlerine yer verdi.

“Adeta yogun bakim düzeyinde her türlü müdahaleyi yapiyoruz”

Karaya göre havada çalismanin zorluklarini anlatan 1.5 yildir helikopterde görevli Dr. Ömer Abakay ise, “Hava sartlarinin zor oldugu dönemde daha zor oluyor. Hata lüksümüz yok, çünkü bizim kara ambulansi gibi hastanelerle iletisimiz yok. Hastayi istedigimiz gibi hemen bir hastaneye ulastiramiyoruz. Ambulans helikopterimizin içerisinde her türlü ekipman var. Adeta yogun bakim düzeyinde her türlü müdahaleyi yapiyoruz. En çok kalbi duran olan hastalara müdahalede zorlaniyoruz. Ama aldigimiz egitimler sayesinde suana kadar bir sorun yasamadik. Hava ambulansina hastayi alamdan önce 2 dakika bilgilendirerek korkusu varsa yenmesine yardimci oluyoruz. Süreç hakkinda bilgi veriyoruz” açiklamasina yer verdi.

“astalarimiza en iyi sekilde müdahale ediyoruz”

10 yildir helikopterde ATT olarak görev yaptigini belirten Selçuk Saykal ise su ifadelere yer verdi: “Bizim için en zor kisim hava sartlaridir. Yillarin tecrübesi ile hastalarimiza müdahale ediyoruz. Bilinci açik hastalarimiza helikoptere binmeden bilgi veriyoruz. Kalbi durup hayata döndürdügümüz çok sayida hasta oldu. Her türlü ekipmanimiz var. Hastalarimiza en iyi sekilde müdahale ediyoruz. Bazi hastalarimiza duygusal bir de bagimiz oluyor. Bize sonra ulasip tesekkür ediyorlar, biz de onlarla iletisimizi koparmiyoruz.”

10 yildir ambulans helikopterde kaptanlik yapan pilot Mehmet Yorulmaz ise ambulans helikopterde çalismaktan mutluluk duydugunu ve gururla meslegini yaptigini belirtti.

Kaynak: İHA