Evine Firin Yaptirmak Isteyen Ona Geliyor

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde geleneksel yöntemlerle firin yaptirmak isteyen vatandaslar solugu insaat isçisi Mehmet Ceyhan’in yaninda aliyor. Ceyhan’in isçiligini konusturarak yaklasik 4 günde insa ettigi firinlarda, lezzetli ekmekler pisiriliyor.

Evine Firin Yaptirmak Isteyen Ona Geliyor
Mudurnu’da ikamet eden insaat isçisi 57 yasindaki Mehmet Ceyhan, birkaç vatandasin talebi üzerine evlerine firin yapti. Kisa süre içinde adini duyuran Ceyhan, insaat islerine ara vererek, firin yapimina yöneldi. Isçiligini kullanan Ceyhan, tuglalari özenle örerek, bacasiz ve dumanin tek bir noktadan çiktigi firinlar insa ediyor. Ceyhan’in firinlarinda geleneksel yöntemlerle kokusuyla "tok aciktiran" ekmekler pisiriliyor.

"Firinci oldum"

Firin yaptiracak kisinin malzemeleri aldigini, kendisinin sadece isçiligi ile ilgilendigini söyleyen Mehmet Ceyhan, "Bir firin için 400-500 adet eskiden bildigimiz yigma tugla kullaniliyor. Bir firin 4 günde yapiliyor ve isçilik olarak 4 bin liraya mal oluyor. Malzemesine karismiyorum, sadece firini yapiyorum. Ekmekleri pisirdigimiz yeri mozaikli olarak yapiyorum. Mozaikte hiçbir problem olmuyor, kullananlar da gayet memnun oluyor. Hiçbir sikayet gelmedi. Eskiden cam kirigi, kömür tozu konulurmus tasin sicak olmasi için ama ben mozaikli yapiyorum, herkes memnu. Aslinda ben insaatçiyim ama firin isi çogaldi bu sene. Birkaç tane firin yapmistim, onu görenler ‘Bana da yap, bana da yap’ diye tutturdular, böylece firinci oldum" dedi.



"Çamur dokusu ekmek için daha iyi"

Firinin üst kisimlarini çamurdan yaptigini ifade eden Ceyhan, "Çamur dokusunun ekmek için daha iyi oldugunu söylüyorlar, onun için çamurdan yapiyoruz. Kalekimle yapsak belki çatlama yapabilir fakat çamur çatlama yapmiyor. Bir de ben örerken file koyuyorum. File çamuru daha iyi tutuyor. Köylerde, çarsida herkes ekmegini bu tür firinlarda yapiyor. Bayramlarda özellikle pide, ekmek, kasarli, ispanakli her türlü ekmek yapiminda bu firinlar kullaniliyor" diye konustu.



"Simdiye kadar Mudurnu bölgesinde 45-50 firin yapmisimdir"

Ceyhan, zaman zaman taleplerde yogunluk yasandigina dikkat çekerek, "Bundan sonra iki firin daha yapacagim. Müsteriler bayrama yetistirmek istedigini söyledi.

Tek siva ile tuglalari örüp bitiriyoruz. Üzerini tekrar çamur siva ile siviyoruz. Çamuru özel çamur. Içine saman katiyoruz. Iyice özlestirdikten sonra ördügümüz tuglalarin üzerine sürüyoruz. Bu sayede firinda çatlama yapmiyor. Beton siva yapsak çatlatir. Simdiye kadar Mudurnu bölgesinde 45-50 firin yapmisimdir" seklinde konustu.



"Bu gelenek kayboldu"

Eski geleneklerin kayboldugundan yakinan Mehmet Cantürk isimli vatandas ise "Mudurnu Yenice Seyhler köyündeyiz. Bu gördügünüz ekmekler eskiden bu firinlarda yapilirdi fakat 10-20 yildir bu gelenek kayboldu. Francala ekmek hayatimiza girdi. Hayatimiza girdikçe üretimde yapilmaz oldu, topluca ekmek de yapilmaz oldu. Bu kültürü Mehmet ustamiz sag olsun, eski günleri canlandiralim diye tekrar firin yapimina basladi.

Sehirden ekmek geldigi zaman biz bu köydeki ekmekleri gözümüz görmez, sehirden gelenlerle katik yapmaya çalisirdik, francala ekmek denirdi onlara. Sonra anladik ki aslinda bizim atalarimizin, ecdadimizin yaptigi dogruymus. Biz de simdi tekrar eskiye döndük, ustamiz da sag olsun, bu kültüre eski ustalardan ögrendigini devam ettiriyor. Emeklerine saglik. Gördügünüz gibi çamur, saman gibi en dogal malzemeden firinimizi yapiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Bayram ekmeklerimizi insallah firinda pisirecegiz"

Gelenekleri bozmamak için firin yaptirdiklarini dile getiren Ayse Cantürk, "Geleneklerimizi bozmayalim diye eski firinlarimizi yeniden yaptik. Bayram ekmeklerimizi insallah firinda pisirecegiz. Firin güzel oldu. 30 somun ekmek alir içerisine" dedi.

Kaynak: İHA