Biden, Modi'yi Beyaz Saray'da Agirladi

ABD Baskani Joe Biden, Hindistan Basbakani Narendra Modi’yi agirladigi Beyaz Saray’da, “Din özgürlügü hem Hindistan hem de ABD için temel ilkedir” dedi.

Biden, Modi'yi Beyaz Saray'da Agirladi
ABD, küresel rakibi Çin’e karsi Asya ülkelerinde etkinligin arttirmak amaciyla diplomatik temaslarina devam ediyor. Bu kapsamda ABD Baskani Joe Biden, Hindistan ile savunma, ekonomik ve ticari iliskileri güçlendirmek amaciyla Hindistan Basbakani Narendra Modi’yi Washington’daki Beyaz Saray’da agirladi. Hindistan Basbakani Modi için Beyaz Saray’da kirmizi hali sererek 7 bin kisi önünde gösterisli bir tören düzenleyen Biden, Modi ile birlikte açiklamada bulundu. Iki ülke arasindaki iliskileri güçlendirmek için görüstüklerini belirten Biden, “Bu dönemde dünyanin karsi karsiya oldugu zorluklar ve firsatlar, Hindistan ve ABD’nin birlikte çalismasini ve liderlik etmesini gerektiriyor” dedi.

Biden, “ Tarih boyunca her iki millet de türlü zorluklarla mücadele etmelerine ragmen hukuk önündeki esitlik, ifade özgürlügü, dini çogulculuk ve farkliliklar temel ilkelere dayanarak gelisti. Din özgürlügü hem Hindistan hem de ABD için temel ilkedir” ifadelerini kullandi.

Modi ise ABD’ye gerçeklestirdigi ziyaretten memnuniyetini dile getirerek, “Bugün Beyaz Saray’daki bu büyük karsilama töreni, Hindistan’daki 1,4 milyar insan için bir gurur kaynagi. Bu ayni zamanda ABD’de yasayan 4 milyondan fazla Hint kökenli insan için bir onurdur. Bunun için çok minnettarim” diye konustu.

Iki lider daha sonra ikili görüsme yapmak üzere Beyaz Saray’da yer alan Oval Ofis’e geçti. Biden ve Modi, görüsmenin ardindan basin açiklamasi yapacak.

ABD ve Hindistan iliskileri

ABD yönetimi, Çin’in küresel çaptaki rekabetine karsi Hindistan’i stratejik bir araç olarak görüyor. Bu nedenle ABD, Hindistan ile iliskilerini güçlendirmeyi amaçliyor. Biden ve Modi’nin ABD’de gerçeklestirdikleri görüsmeyle madencilik, teknolojik kalkinma, uzaycilik, ekonomi, saglik, egitim, iklim degisikligiyle mücadele, gida güvenligi, savunma ve ticari isbirlikleri konularinda kapsamli anlasmalarin yapilmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA