Uzunmehmet Törenle Anildi

21 Haziran Zonguldak’in Kurtulusu ve Uzunmehmet’i Anma Günü nedeniyle Uzunmehmet Aniti tören düzenlendi.

Uzunmehmet Törenle Anildi
Törene, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Baskan vekili Yusuf Deniz, Il Jandarma Komutani Cezmi Yalinkiliç, Il Emniyet Müdürü Fahri Aktas, Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Vekili Muharrem Kiraz ve TTK yöneticileri, GMIS Genel Sekreteri Yener Arslanbuga, GMIS Sube baskanlari ve yöneticileri, meslek odasi ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan törende, TTK, GMIS, MMO ve Amelebirligi çelenkleri Uzunmehmet Aniti’na konuldu.

TTK Genel Müdür Vekili Muharrem Kiraz, 8 Kasim 1829 yilinda Eregli’nin Köseagzi köyü Neyren Deresi yataginda taskömürünü bulmasi ile Türkiye ve bölgemizin talihini degistigini ifade ederek, “Ilk üretimin yapilmasiyla taskömürü ilk günden hem ülkemizin hem bölgemizin talihini etkilemistir. Zonguldak havzasindaki taskömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynagi elektrik ve demir çelik üretiminin temel girdisi olmustur.” dedi.

GMIS Genel Sekreteri Yener Arslanbuga, aci bir haberle güne basladiklarini ifade ederek, “TTK Üzülmez Müessesesi’nde geçirdigi is kazasi sonucu agir yaralanan, kaldirildigi hastanede tüm müdahalelere ragmen kurtarilamayarak sehit olan Maden Sehidimiz Hüseyin Eroglu’na Allah’tan rahmet, ailesine ve madencilik camiamiza bassagligi dilerim” dedi.

Taskömürünü bulan Uzunmehmet’i sevgi, saygi ve rahmetle andiklarini ifade eden Arslanbuga söyle konustu:

"Uzun Mehmet’in bölgemizde taskömürünü buldugu 1829 yilinda, basta Avrupa olmak üzere tüm dünyada Sanayi Devrimi hizla gelisiyordu. Sanayilesmenin temel ham maddelerinden biri olan taskömürü üretimi Zonguldak havzamizda 1848 yilinda basladi.

Dünyada ve bölgemizde yasanan gelismeler, yerli ve milli üretim yapmanin, kendi öz kaynaklarimizi yine öz insan kaynaklarimizla ülkemiz ekonomisine ve sanayisine kazandirmanin önemini bir kez daha ortaya koydu. Ülkemizde sadece Zonguldak Havzasi’nda bulunan Taskömürü, demir-çelik sektörü ile diger sanayinin ana hammaddesi olan stratejik bir enerji kaynagidir. Enerji temelli savaslar, taskömürü gibi stratejik bir kaynagin önemini daha da arttirdi. Ülkemiz her yil 38 milyon ton taskömürünü milyarlarca dolar ödeyerek disaridan aliyor. Türkiye’nin taskömürü ithalati için milyarlarca dolarini disariya verme lüksü yoktur. Türkiye’nin en kisa sürede kendi özkaynagi olan taskömürü üretimini artirmasi, ülkemizin disa bagimliliginin azaltilmasi gerekiyor. Taskömürü havzasi; kamu ve özel sektör ile birlikte yilda 10 milyon ton taskömürü üretme potansiyeline sahiptir. Bugün havza tarihinin en zor sartlarinda çalisiyoruz. Çalisan sayimiz 7 binlere kadar geriledi. Her sart altinda fedakarca üretmeye devam ediyoruz. Bugün ocaklarimizda mekanize, yari mekanize, esnek mekanize yatirimlari yapildi, yapiliyor. Gerek is sagligi ve güvenligi risklerinin ortadan kaldirilmasi gerekse taskömürü üretimini artirarak ülkemiz sanayisine ve ekonomisine daha çok kaki verilebilmesi için TTK’nin norm kadro ile çalismasi gerektigini her firsatta ifade ediyoruz. Bu sartlar altinda Sayin Cumhurbaskanimizca TTK’ya 1000 arti 1000 gruplu olmak üzere 2 bin yeni isçinin alinacaginin açiklanmasi havzamiz açisindan umutlarimizi artirmistir. TTK’ya isçi alimi ile ilgili süreç devam ediyor. Cumhurbaskanimiza, Enerji Bakanimiza, Çalisma Bakanimiza, TÜRK-IS Genel Baskanimiza ve emegi geçenlere tesekkür ediyoruz. Bizler, daha iyi sartlarda, daha fazla üretebilmek için mücadelemize devam edecegiz. TTK, norm kadro ve tam kapasiteyle çalisincaya kadar, Türkiye’nin TTK’ya ihtiyaci oldugunu, TTK ve MTA gibi yerli ve milli kaynaklarimizi ekonomiye kazandiran kurumlarimiza daha çok sahip çikilmasi gerektigini her firsatta anlatmaya devam edecegiz. 175 yillik üretim tarihimiz ve sendikamizin 77 yillik mücadele tarihi ülkemizin gelecegine isik tutuyor. Tüm sorunlarimizi bu tecrübe isiginda çözecegiz.”

TMMOB Maden Mühendisleri Odasi Sube Yönetim Kurulu Üyesi Hanefi Oruç da taskömürü üretiminin önemini vurgulayarak, TTK’ya dönem dönem alinan yeni isçilerin kurumun isçi açiklarini gidermekte yetersiz kaldigina dikkat çekti. Tören, lise ögrencisi Nehir Çatma’nin okudugu siirle sona erdi.
Kaynak: İHA