Nilüfer'in Kiyi-Kösesine Estetik Dokunus

Nilüfer Belediyesi Tasarim Yili çalismalari çerçevesinde, kent estetigini bozan ve atil kalmis noktalara dokunarak, güzellestirecek. Bu çalismanin ilki Nilüfer Tasarim Atölyesi ve Tamirhane is birligiyle Esentepe Mahallesi’nde gerçeklestirildi. Gönüllülerden olusan ekip, mahalledeki bir trafoyu renklendirerek, çevresini yesillendirdi.

Nilüfer'in Kiyi-Kösesine Estetik Dokunus
2023 yilini “Ikinci Yüzyil Için Tasarim” yili ilan eden Nilüfer Belediyesi, kentin gelecegini Nilüferliler ile tasarlamak hedefiyle çalismalar yapiyor. Bu hedef çerçevesinde olusturulan, tüketim kültürüne karsi onarim kültürünü benimseyen “Tamirhane” ile yenilikçi fikirlerin kuluçka merkezi olan “Nilüfer Tasarim Atölyesi”, kente ilk dokunusu yapti.

Kent estetigini bozan, ihmal edilen ve atil kalmis noktalarin gün yüzüne çikarilacagi “Sok Kiyi Köse” programi çerçevesinde, Esentepe Mahallesi Özen Sokak’taki bir trafo, estetik bir dokunusla yepyeni bir görünüme kavusturuldu. Farkli meslek gruplarindan gönüllü gençlerin olusturdugu ekip, kötü bir görünüme sahip trafoyu ve çevresini güzellestirdi. Her yastan mahalle sakininin de destek verdigi çalismada, trafonun üzerine çizilen resimler rengârenk boyanarak, trafonun çevresi yesillendirildi. Eski görüntüsünden eser kalmayan trafonun çevresinde, sokak hayvanlarinin beslenmesi için de atik malzemeler kullanilarak mama ve su alanlari olusturuldu.

“Sok Kiyi Köse” programi çerçevesinde kentin çesitli noktalarina onarim odakli estetik dokunuslarin sürecegini belirten Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz, çalisma hakkinda bilgiler verdi. Karagöz, “Buradaki trafonun üzerine yazilar yazilmis, bakimsiz ve kötü bir görünüme sahipti. Bölge sakinlerinin sokak hayvanlarini beslemek için suursuz bir sekilde trafo çevresine biraktigi yemek artiklari da hem çevreyi kirletiyor, hem de sagliksiz bir ortam olusturuyordu. Tamirhane ve Nilüfer Tasarim Atölyesi is birligiyle gençlerden olusan gönüllü ekip, yaptigi yenileme çalismasiyla kötü ve sagliksiz görüntüyü ortadan kaldirdi. Ayrica atik malzemeler kullanarak yapilan mama ve su kaplari ile içine bitki diktigimiz saksilari da trafonun çevresine koyduk. Bu çalismaya, bölge sakinleri de destek verdi. Kentin birçok noktasina dokunarak, çok kisa süre içinde güzellestirmeye devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA