IZTO Meclisinde Ekonomi Programi Degerlendirmesi

Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, “Yakin zamana kadar yurt disina giderken vize bizler için sadece yerine getirilmesi gereken bir detayken, maalesef son zamanlarda isimizi yapmanin önünde büyük bir engel haline geldi. Vize alinamadigi için yurt disi fuar organizasyonlarimiza katilamayan üyelerimiz var” dedi.

IZTO Meclisinde Ekonomi Programi Degerlendirmesi
IZTO’nun haziran ayi olagan meclis toplantisi, meclis baskani Selami Özpoyraz idaresinde gerçeklesti. Toplantida ekonomik gündemi degerlendiren IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, üyelerin vize sorununa da dikkat çekti. Özgener, “Izmir olarak her yil ithalatimizin üzerinde ihracat yaparak ülkenin dis ticaret açigiyla mücadelesinde önemli bir görev üstleniyoruz. Yakin zamana kadar yurt disina giderken vize bizler için sadece yerine getirilmesi gereken bir detayken, maalesef son zamanlarda isimizi yapmanin önünde büyük bir engel haline geldi. Schengen vizesi basvurularinda aylar sonrasina randevular verilmeye basladi.

Pasaportun bekleme süresi uzadi. Buna karsilik, ret sayilari artti ve kisa süreli veya tek girisli vizeler gelmeye basladi.

Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, vizelerde olagan disi bir durumun olmadigini, vize hizmetinin askiya alinmadigini, 2022 yilinda Türkiye’den vize basvurularinin 3 kat arttigini ve Türkiye’den yapilan vize basvurularinin kisitlanmasina yönelik bir politikalarinin olmadigini ifade ediyor. Ancak yasadigimiz durum farkli. Bugün yapilan vize randevusu basvurusuna eylülün ilk haftasina randevu alabilirken, bazi ülkelerde vize randevu sistemi tamamiyla kapali. Vize alinamadigi için yurt disi fuar organizasyonlarimiza katilamayan üyelerimiz var. 41. Turizm Seyahat Acenteleri ve Oto Kiralama Grubu Meclis Üyelerimiz vize alamadiklari için yurt disi turlarini iptal etmek zorunda kaliyor. Vize sorunu maalesef büyük ve Türkiye genelinde bir mesele haline gelmis durumda. Devletimizin en üst organlari durumun bilincinde ve en üst düzeyden bu meselenin çözümü için çalisiyorlar. Biz de Ticaret Odasi ve TOBB olarak bu ise büyük önem veriyor, konuyu sik sik ülke gündemine tasiyoruz. Umarim yakin zamanda çözülür ve ticaretin önündeki bu büyük engel kalkmis olur” diye konustu.



“Destek vermeye haziriz”

Yeni ekonomi programina iliskin degerlendirmede bulunan Özgener, “Öncelikle Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ile Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek önderligindeki ekonomi yönetiminin ülkemiz için hayirlisi olmasini diliyorum. Simsek’in göreve basladigi ilk gün itibariyle is dünyasina verdigi mesajlar bizler için büyük önem tasiyor. Tutarlilik, seffaflik ve öngörülebilirlik vurgusunu; ekonomide rasyonel politikalara ve uluslararasi normlara dönülmesi konusundaki hassasiyeti, yeni ekonomi programlarinin belirlenmesi açisindan önemli buluyor, destekliyoruz ve kendisine tesekkür ediyoruz. Programin basarisinda hiç kuskusuz, tüm kesimlerin desteginin kilit rol oynayacagina inaniyoruz. Içinde bulundugumuz sartlar göz önüne alindiginda, ekonomik konularin önceliklendirilerek bir yol haritasi olusturulmasi gerekliligine dikkat çekmek istiyorum. Bu baglamda, açiklanacak olan programin bir takim fedakarliklar gerektirebilecegini düsünüyorum. Hazine ve Maliye Bakanimiz Mehmet Simsek ve kuracagi ekibin bu süreçte, makroekonomik istikrar kurulana kadar is dünyamizdan gerekli destegi alabilmesi önem arz ediyor. Bizler, her zaman oldugu gibi bu destegi vermeye haziriz” ifadelerini kullandi.

“Gelir vergisi dilimleri yeniden düzenlenmeli”

Asgari ücrete gelen ara zamma iliskin görüslerini de aktaran Özgener, söyle konustu:

“Temmuz ayindan geçerli olmak üzere yeni asgari ücret brüt 13 bin 414, nette ise 11 bin 402 olarak belirlendi. Bayram öncesinde açiklanan yeni asgari ücretin tüm paydaslarimiz için hayirli olmasini diliyorum. Öncelikle enflasyonun ücretli kesim üzerinde olusturdugu olumsuzluklarin giderilmesi, alim gücünün artirilmasi, isgücünün milli gelirden aldigi payin artmasi ve çalisanlarimizin refah düzeyinin yükseltilmesi amaciyla yapilan iyilestirmeyi memnuniyetle karsiliyoruz. Öte yandan, isveren üzerindeki maliyetlerin azaltilmasi için asgari ücret desteginin güncellenerek yukariya çekilmesini ve asgari ücrete kadar olan tutardan vergi alinmamasi uygulamasinin devam edecek olmasini da olumlu degerlendiriyoruz. Yani sira, asgari ücret artisina paralel olarak gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin önemine de dikkat çekmek istiyorum. Düsük ücretli kesimin geçim sartlarini iyilestirmeye yönelik adimlar atilirken, diger yandan enflasyonla mücadele ve cari açigin azaltilmasi yönünde açiklanan güçlü ve kararli durusu destekliyoruz. Bunun yaninda reel sektörün rekabetçiliginin korunmasi en az refah seviyesinin artirilmasi kadar önemli. Kamu mali dengesi gözetilerek özel sektörün rekabet gücünü güçlendirmesi için yeni düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Rekabet gücünün düsmesi beraberinde istihdamin olumsuz yönde etkilenmesinin önlenmesi, önümüzdeki dönemde en çok dikkat edilmesi gereken hususlarin basinda gelmelidir. Bu düzenlemeler, ekonomideki tüm paydaslar gözetilerek yapildigi taktirde, çalisan kesimin refah seviyesi yükselirken ülkemizin üretiminin ve rekabet gücünün de artacagina inaniyoruz.”

Inciralti planlari

Onaylanan Inciralti planlari ile ilgili Özgener, sunlari söyledi:

“Inciralti turizm merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçli Nazim Imar Plani ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçli Uygulama Imar Plani uyarinca onaylandi. Kent merkezinde yer alan, yesil ve mavinin ayni alanda bulustugu Inciralti, turizm ve ticaret alanindaki potansiyeliyle tüm Izmirlilerin refahina olumlu etki edecek. Termal ve saglik turizmi, kentimiz turizmi açisindan önemli potansiyele sahip bir alan. Bu nedenle, Inciralti’nin özellikle termal, saglik ve spor turizmi odaginda ‘iyi yasam’ temasiyla yatay mimari gözetilerek olusturulan imar planlarinin kisa sürede yürürlüge girmesi ve yatirimciya sunulur hale getirilmesi konusunu önemsiyoruz.”

“Döviz kuru baski altindan kurtulmali”

Özgener’in ardindan konusan Ege Ihracatçi Birlikleri Yönetim Kurulu Baskani ve IZTO Meclis Üyesi Jak Eskinazi ise yabanci yatirimin ülkeye gelmesi için yabanci yatirimcilarin kuskularinin mutlaka giderilmesi gerektigini söyledi.

Vizenin ihracatçilar için büyük sorun haline geldigini, bu sorunu rahatlatacak dis politika düzenlemelerinin yapilmasi gerektigini kaydeden Eskinazi ayrica, “Enerji fiyatlarinda dünyada yasanan indirimler, Türkiye’de de ayni oranda yansimali. Navlun fiyatlarinin da düsmesiyle Uzak Dogu, bizden daha avantajli ve rekabetçi hale geldi. Bazi sektörlerimiz hammadde ihtiyacinin yaklasik yüzde 70’ini ithalat yaparak karsiliyor. Bu konularda acil çözümler bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA