Gemlik Zeytinine AB Tescili

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yürütülen çalismalar neticesinde Gemlik zeytini Avrupa Birligi’nden (AB) cografi isaret tescili aldi.

Tarim ve Orman Bakanliginin internet sitesinde yer alan habere göre, ülkede siyah sofralik zeytin yetistiriciligiyle ünlü olan Bursa’nin Gemlik ilçesinde zeytin, tarimda oldugu kadar sanayide de önemli rol oynuyor.

Salamura siyah zeytin, kivircik salamura siyah zeytin, siyah sele zeytini ve yagli teneke sele zeytini olarak farkli sekillerde islenen Gemlik zeytini, kalite özelliklerine göre ekstra, birinci ve ikinci olmak üzere üç sinif olarak kategorize ediliyor.

Gemlik zeytini kuru veya ambalaj salamura suyunda, Türk Gida Kodeksi Gida ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik hükümlerine uygun ambalajlarda piyasaya arz ediliyor.

Bakanlik tarafindan yürütülen çalismalar sonucunda Gemlik zeytini AB’den cografi isaret tescili aldi. Böylece AB’den tescil alan ürün sayisi 12’ye ulasti.

AB tescilleri hiz kesmiyor

Türkiye’de bin 383 cografi isaret ve geleneksel ürün adi tesciline sahip ürün varken, bunlardan bin 206’si tarim ve gida ürünleri kapsaminda bulunuyor.

AB’den tescil alan ürünler arasinda sunlar yer aliyor:

- Gaziantep baklavasi

- Aydin inciri

- Malatya kayisisi

- Aydin kestanesi

- Milas zeytinyagi

- Bayramiç beyazi

- Tasköprü sarimsagi

- Giresun tombul findigi

- Antakya künefesi

- Suruç nari

- Çaglayancerit cevizi

- Gemlik zeytini

2 tescil daha yolda

Milas yagli zeytini ve Edremit zeytinyagi da AB tescili almak için ilana çikarken, 3 aylik itiraz süreci sonunda tescil almalari bekleniyor. Ayrica AB’ye tescil basvurusu yapilan 42 ürün daha bulunuyor.
Kaynak: İHA