Biden'dan Xi'ye 'Diktatör' Benzetmesi

ABD Baskani Joe Biden, Subat ayinda ABD semalarinda düsürülen Çin casus balonuna deginerek, “Xi Jinping’in, o balonu düsürdügümde çok üzülmesinin nedeni, onun orada oldugunu bilmemesiydi. Ne oldugunu anlamadiklarinda bu, diktatörler için büyük bir utançtir” dedi.

Biden'dan Xi'ye 'Diktatör' Benzetmesi
ABD Baskani Joe Biden, California’da düzenlenen bir kampanya etkinliginde konustu.

Yönetiminin ülkelerle iliskisine deginen Biden, Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in “diktatör” oldugunu ima etti. Subat ayinda ABD hava sahasinda düsürülen Çin’e ait casus balondan bahseden Biden, “Xi Jinping’in içi casus ekipmaniyla dolu o balonu düsürdügümde çok üzülmesinin nedeni, onun orada oldugunu bilmemesiydi. Ciddiyim. Ne oldugunu anlamadiklarinda bu, diktatörler için büyük bir utançtir. (Balon) Alaska’ya ve ardindan ABD’ye dogru uçuruldu ve bundan haberi yoktu. Vuruldugunda çok utandi. Orada oldugunu bile inkar etti ” ifadelerini kullandi. Biden, “En önemli nokta, (Xi) su anda yeniden iliski kurmak istedigi bir durumda. Disisleri Bakanimiz Antony Blinken oraya gitti, iyi is çikardi” seklinde konustu.

Biden, Çin ile iliskilerin düzelmesinin zaman alacagini belirtti.

Biden ayrica Çin’in ciddi ekonomik sorunlarini oldugunu vurguladi.

Ne olmustu

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), Subat ayi basinda Çin’e ait yüksek irtifali istihbarat balonunun ABD üzerinde oldugunu, balonun takip edildigini açiklamisti. ABD Disisleri Bakani Antony Blinken da balon krizi nedeniyle Çin’e yapacagi ziyareti ertelemisti. Washington-Pekin hattinda yeni bir krize yol açan balon, Biden’in talimatiyla 4 Subat’ta ABD ordusu tarafindan Atlantik Okyanusu üzerinde düsürülmüstü. Balon krizinin ardindan Blinken, 18 Haziran’da Çin’e ziyaret gerçeklestirmisti.
Kaynak: İHA