TÜDAM'dan Asik Veysel'e Vefa Sempozyumu

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyasi Uygulama ve Arastirma Merkezi (TÜDAM) ile Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler lisesi is birligi ile düzenlenen “Asik Veysel’e Vefa Sempozyumu” Türk Dünyasi Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçeklestirildi.

TÜDAM'dan Asik Veysel'e Vefa Sempozyumu
Gerçeklestirilen sempozyuma Eskisehir Vali Yardimcisi Salih Altun, Eskisehir Il Milli Egitim Müdürü Pervin Töre, Eskisehir Il Kültür ve Turizm Müdürü Sennur Azade, Türk Dünyasi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasim Sahin, Eskisehir Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Turgut Erguvan, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Topal, Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar, Dr. Ögr. Üyesi Bekir Belenkuyu ile çok sayida ögretim üyesi ve ögrenci katilim gösterdi.

Prof. Dr. Sahin: “Asik Veysel, kültürümüzün en önemli temsilcisi”

Sempozyuma ev sahipligi yapan Türk Dünyasi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasim Sahin, programin açilis konusmasinda sunlari aktardi:

“Topraklarimizda Yunus Emreler, Haci Bektasi Veliler, Asik Veyseller ve Mevlanalar bizi bugüne getiren kültür degerlerimizdir. Asik Veysel binlerce yildir var olan ve önümüzdeki zamanlarda da var olmaya devam edecek bir medeniyet timsalidir. Bu sebeple degerli gençlerimize ve hocalarimiza tarih bilincini sürdürdükleri için tesekkür ediyorum.”

Turgut Erguvan: “Asik Veysel, hayati özümsemis bir halk kahramanidir”

Sempozyumun açilis konusmasini gerçeklestiren Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Turgut Erguvan, Asik Veysel’in 20’inci yüzyilin en önemli temsilcilerinden biri oldugunu vurgulayarak sunlari söyledi:

“Asik Veysel’in vefatinin 50. Yili nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi ve UNESCO tarafindan 2023 yili, Asik Veysel’i Anma ve Kutlama programina alindi. Gönüllere taht kuran Asik Veysel Satiroglu, sazin ve sözün ustasi olarak bilinen asiklarin 20. Yüzyildaki en önemli temsilcilerindendir. Insana insanca bakmayi benimsemis ve herkese esit mesafede durmayi basarabilmis bir baris elçisi olan Veysel’i bu duygu ve düsüncelerle bir kez daha rahmetle aniyoruz.”

Doç. Dr. Bayraktar: “Asik Veysel’i anmak ve anlamak gerekir”

Panelde, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Baglaminda Asik Veysel’i Anmak ve Anlamak” adli konusmasini gerçeklestiren Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar ise “Sivas’in Sarkisla Köyü’nde dogan bir halk ozanimizi UNESCO 2023 yilinda, bütün dünyaya sesini duyurmaya ve anmaya uygun görmüstür. Insanlarin birbirine nefretle bakmadigi, din, dil, irk gözetmedigi bir dünyada Asik Veysel’in bize asilamis oldugu bu duygulara çok ihtiyacimiz var.” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Topal: Asik Veysel’in türküleri birlik içerisinde olmayi ögretiyor”

“Türkülerin Dünyasinda Asik Veysel” adli konusmasini gerçeklestiren Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topal, panelde Asik Veysel’in birkaç siirini okuyarak, “Ezgileri ve sözleriyle türkülerle bize biz oldugumuzu hatirlatan sevgili halk ozanimiz Asik Veysel’i bu özel günde sizlerle anmaktan minnet duyuyorum” ifadelerini kullandi.

Dr. Belemkuyu: “Asik Veysel’in hayat hikayesi bizlere ders verir niteliktedir

Panelde “Asik Veysel’in Gelenekle Gerçek Arasindaki Siiri: Güzelligin On para etmez” adli konusmasini gerçeklestiren ve “Asik Veysel’in hayat hikayesi bizlere ders verir niteliktedir.” diyen Edebiyat Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Bekir Belemkuyu, Asik Veysel’in hayat hikayesinden derledigi anekdotlari katilimcilarla paylasti.

Açilis konusmalarinin ardindan “Asik Veysel’e Vefa Sempozyumu”nda 17 bildiri sunumu 4 oturumda katilimcilara aktarildi. Ilk oturum Prof. Dr. Gökhan Tunç, ikinci oturum Prof. Dr. Burhan Sayilir üçüncü oturum Dr. Ögr. Üyesi Aysel Kaya, dördüncü ve son oturumda ise Doç. Dr. Yunus Arifoglu moderatörlügünde gerçeklestirildi.

Panelin sonunda Il Milli Egitim Sube Müdürü Burhanettin Elçi tarafindan panelde yer alan konusmacilara tesekkür belgesi takdim edildi. Sempozyum, Asik Veysel eserlerinin çalinmasi ile son buldu.
Kaynak: İHA