Senegal'deki Gösterilerde 9 Kisi Öldü

Senegal’de muhalefet lideri Ousmane Sonko’nun 2 yil hapis cezasina çarptirmasina karsi düzenlenen gösterilerde 9 kisi hayatini kaybetti.

Senegal'deki Gösterilerde 9 Kisi Öldü
Senegal’de muhalefet lideri ve Ziguinchor Belediye Baskani Ousmane Sonko’nun 2 yil hapis cezasina çarptirilmasinin ardindan dün sokaklara dökülen göstericiler ve polis arasinda çatisma çikti. Ülkenin Içisleri Bakani Antoine Felix Abdoulaye Diome, baskent Dakar ve Ziguinchor’daki gösterilerde 9 kisinin hayatini kaybettigini açikladi.

Siddet olaylarina dönüsen gösterilerin bastirilmasi için Facebook, WhatsApp ve Twitter gibi sosyal medya platformlarina erisim engeli getirildigini ifade eden Diome, "Senegal hükümeti, halkin can ve mal güvenligini saglamak için her türlü tedbiri aldi. Ülkenin her yerinde güvenligi güçlendirecegiz" dedi.



Tecavüz suçlamasindan beraat aldi

Ousmane Sonko, Dakar’da dün çiktigi mahkemede 21 yasindan küçüklere karsi ahlaksiz davranista bulundugu gerekçesiyle 2 yil hapis cezasina çarptirilmis, masaj salonunda çalisan bir kadina tecavüz etme ve ölüm tehdidinde bulunma suçlamalarindan ise beraat etmisti. Sonko durusmaya katilmazken avukati, Sonko’nun tutuklanmasi için henüz arama emri çikarilmadigini açiklamisti.

Mahkeme kararinin açiklanmasinin ardindan Sonko’nun partisi PASTEF, halka ülke genelinde sokaga çikma çagrisinda bulunmustu. Dakar’da polis, tas atip, araçlari kundaklayan ve sokaklarda barikat kuran göstericilere göz yasartici gazla müdahale etmisti. Sehrin birçok noktasinda dumanlar gökyüzüne yükselirken, esnaf gösteriler nedeniyle kepenk indirmisti.

Ousmane Sonko Senegal’de 2019’da gerçeklestirilen cumhurbaskanligi seçimlerinde 3’üncü sirada yer almisti. Muhalefet destekçileri, hükümetin Sonko’nun 2024 yilinda yapilacak seçimlerde aday olmasini engellemek için hapis cezasi aldigini öne sürüyor.
Kaynak: İHA