Rahim Kanserine Dikkat

Medical Point Gaziantep Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanli, Haziran’in Rahim kanseri farkindalik ayi olduguna dikkat çekerek, rahim kanserinin, kadinlarda görülen kanserler arasinda sik görülen dördüncü kanser türü olarak öne çiktigini belirtti.

Rahim Kanserine Dikkat
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanli, rahim kanseri farkindaligi ile ilgili yaptigi açiklamada sözlerine söyle devam etti:

"Rahim kanseri için tanimlanmis herhangi bir tarama yöntemi bulunmasa da hastalik kendini en çok menopoz sonrasi kanama sikayeti ile belli eder. Menopoz sonrasinda meydana gelen kanamalar önemlidir çünkü bu sikayetin altindan yüzde 10 ihtimalle rahim kanseri çikmaktadir. Özellikle sisman kadinlar, 52 yasina gelmesine ragmen adet görmeye devam eden kadinlar ile öyküsünde polikistik over sendromu bulunan kadinlar risk altindadir. Annesinde ya da kiz kardeslerinde rahim kanseri, yumurtalik kanseri ya da meme kanseri öyküsü bulunan kadinlar da ailevi geçis açisindan riskli grupta yer alir. Menopoz sonrasi kanamasi olan bir hastada rahim kanserini dislamak için rahmin iç tabakasindan biyopsi alinmali ve biyopsi materyalinin mikroskop altinda patolojik incelemesi yapilmalidir. Rahim kanseri tanisi biyopsi ile konur. Tani belirlendikten sonra cerrahi, mutlaka bir jinekolojik kanser cerrahi yani jinekolojik onkoloji cerrahisi yan dal uzmani tarafindan yapilmalidir" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanli Rahim kanserinden korunmak için kadinlarimizin konu hakkinda suurlandirilmasi ve farkindaligin artirilmasinin önemli olduguna vurgu yapti. Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanli, her kadinin ve özellikle menopoz sonrasi dönemdeki kadinlarin, herhangi bir sikayetleri olmasi bile yilda bir kez jinekolojik muayene olmasi gerektigini belirterek rahim kanserinin tedavi edilebilen bir kanser oldugunu kaydetti.

Bu hastaliktan korunmak için normal vücut agirliginin sürdürülmesi ve obeziteden yani sismanliktan kaçinmanin kritik öneme sahip oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA