Ihracatta Ibre Pozitife Döndü

Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) Baskani Hüseyin Memisoglu, ihracatta ibrenin pozitife döndügünü belirterek; "Denizli’mizin ihracati, Mayis ayinda yüzde 4.4 artti" dedi.

Ihracatta Ibre Pozitife Döndü


Açiklanan Mayis ayi ihracat rakamlarini degerlendiren DENIB Baskani Memisoglu, "Ülkemiz ihracati yüzde 14,4 artisla 21,7 milyar dolara yükseldi. TIM tarafindan açiklanan Denizli ihracati yüzde 4,4 artisla 363 milyon dolar olurken, Denizli Ihracatçilar Birligi’nce kayda alinan ihracat yüzde 4,1 artisla 277 milyon dolar seviyesinde gerçeklesti. Böylelikle geçen senenin son aylarinda baslayan ihracattaki asagi yönlü hareket, mayis ayiyla birlikte kirilmis oldu. Diger bir söylemle, yaz ayina ihracat bereketiyle basladik. Döviz kurlarindaki artisin ihracatin önünü açacagini umuyoruz. Kur baskisi azaldikça, daha iyi rakamlar görecegimizi ifade edebiliriz. Mayis ayi verileriyle öncelikle tüm dünyada yasanan olumsuz ekonomik gelismelere ragmen, ilimiz ihracatinin artmasina katki saglayan tüm ihracatçilarimiza tesekkürlerimizi sundugumuzu belirtmek istiyorum. Mayis ayinda kapasite kullanim orani yüzde 76,3 oldu. Imalat sanayi kapasite kullanim orani mayista bir önceki aya kiyasla 0,7 puan artisla 76,3 olarak gerçeklesti. Diger yandan, imalat sanayinde en hizli ve güvenilir göstergelerden biri olarak kabul edilen satin alma yöneticileri endeksi (PMI) 51,5 puan oldu. Nisan ayinda da ayni seviyede gerçeklesen PMI verisinin esik deger olan 50,0 puanin üzerinde seyretmesi ilimli iyilesmeye isaret ediyor. Bu verilerin bize verdigi mesaj ve ipucu, taleplerde olumlu anlamda gelisme oldugu yönünde" diye konustu.



"Avrupa Merkez Bankasi ve FED’in karari tüketici talepleri etkileyecek"

Uluslararasi piyasalarda yasanan gelismelere de deginen Memisoglu, "Avrupa Merkez Bankasi ve FED’in karari tüketici talepleri etkileyecek. Bilindigi gibi hem Avrupa Merkez Bankasi hem de FED 2022’den bu yana, enflasyonist baskiyi azaltmak için siki para politikalari uyguluyor. Her iki merkez bankasindan gelen açiklamalari irdeledigimizde, yakin dönemde faiz artisinin duracagini ve bir süre yatay seyredecegini görüyoruz. Elbette gelisen ve bizim de ana pazarlarimiz arasinda yer alan bu ülkelerdeki para politikasi kararlari, tüketici taleplerini yakindan ilgilendiriyor. Tüketici taleplerinin hangi yönde seyredecegini öngörürken yakindan takip ettigimiz verilerden biri de ihracat iklim endeksi. Endeks, ana ihracat pazarlarindaki faaliyet sartlarini ölçüyor. Martta 52,6 olan endeks, nisan ayinda 53,1 olarak gerçeklesti. Böylelikle, yasanan artisin yaklasik son 1 yillik dönemdeki en gözlemlenebilen iyilesme oldugunu ifade edebiliriz" ifadelerini kullandi.

"DENIB olarak üyelerimizin her zaman yanindayiz" diyen Memisoglu, açiklamasini su ifadelerle tamamladi:

"2023 yili üyelerimizi uluslararasi alicilarla yogun sekilde bulusturdugumuz bir yil oluyor. Farkli sektörlerde faaliyet gösteren üye firmalarimizin ihracatlarini artirmalarina katki sunmak amaciyla çalismalarimizi ara vermeden sürdürüyoruz. Denizli Ihracatçilar Birligi olarak son bir yilda 17 adet yurt disi pazarlama programi gerçeklestirdik. Yilin ikinci yarisina iliskin hazirliklarimiz ve planlarimiz araliksiz devam ediyor. 12-17 Haziran tarihleri arasinda ev tekstili UR-GE gruplarimizdan biri Danimarka-Isveç Yurt Disi Pazarlama Programi icra edecek. Her iki ülkede de ikili is görüsmeleri gerçeklestirerek perakende merkezi ziyaretleri düzenleyecek. Biz Denizli Ihracatçilar Birligi olarak üyelerimizin her zaman yanindayiz. 2023 yilinin kalan diliminde de Cumhuriyetimizin 100. yilina yakisacak sekilde var gücümüzle çalisarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katki sunma gayretinde olacagiz"
Kaynak: İHA