Iç Anadolu'da Sanayi Hamlesi

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’in önerdigi "yerelden kalkinma" modeli çerçevesinde Yozgat’in Bogazliyan ilçesinde kurulan Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), ilk fabrika olarak faaliyete geçen künefe fabrikasi üretime basladi.

Iç Anadolu'da Sanayi Hamlesi
Yozgat’in Bogazliyan ilçesinde 2020 yilinda tescillenen Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesinde ilk fabrika üretime basladi.

Daha önce Istanbul’da bulunan künefe fabrikalarini Bogazliyan ilçesine tasiyarak üretime geçen fabrika, bölgede simdiden 150 kisiye istihdam sagliyor. Üretilen ürünler paketlenerek ülkenin birçok ilinin yani sira ihraç da ediliyor. Yozgat Valiligi, Bogazliyan Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odasi öncülügünde toplam bin 71 hektar alana kurulan OSB’de savunma sanayi basta olmak üzere gida, tekstil, tarim makineleri, organik kimya, metal, ambalaj, otomasyon ve makine sanayi alanlarinda üretim yapilacak. OSB’nin tam kapasite ile çalismasi halinde ise 10 kisiye istihdam saglanmasi bekleniyor.

"Yüzde 100 doluluga ulasti"

Bogazliyan’da kurulan Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesi’nin yerelden kalkinma modelinin en iyi örneklerinden birisi oldugunu söyleyen Bogazliyan Belediye Baskani Gökhan Cosar, yatirimcilari bölgeye davet etti. Su anda yüzde 100 doluluga ulasildigini da belirten Cosar, “Sayin Cumhurbaskani Yardimcimiz Fuat Oktay Beyefendi’nin yerelden kalkinma hamlesi modeliyle yapimina baslanan Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesi’nin yapimi tamamlandi. Su anda yüzde 100 doluluga ulastik. Toplam alanimiz bin 71 hektar. Sanayi parsellerimiz 650 bin metrekare. Su anda bir fabrikamiz faaliyete geçti ve 150’ye yakin insanimiz bu bölgede çalismakta. Su anda 9 adet fabrikamizin insaat temeli basladi.

Yaklasik 14 fabrikamiz da proje asamasinda. Bölgemize yatirim yapacak bütün sanayicilerimizi bölgemize davet ediyoruz. Organize sanayi bölgemiz yerelden kalkinma modelinin en büyük örnegidir. Valiligimiz, Bogazliyan Belediyemiz ve ticaret odasiyla beraber yapilan bir organize sanayi bölgesi. Türkiye’de örnegi olmayan, çok kisa sürede biten bir organize sanayi bölgesi. Ben bu organize sanayi bölgesinin diger organize sanayi bölgelerine örnek olacagi kanaatindeyim” dedi.



"10 bin istihdam saglanacak"

Organize sanayi bölgesinin tam kapasite ile çalismaya baslayinca 10 kisiye istihdam saglayacagini da ifade eden Cosar, “Buranin toplam istihdami birinci etap tamamlandigi zaman 2024 yilinda bin 855 istihdama ulasacak. 2024’ün sonunda, 2025’in basinda 5 bin kisi, 2027’de tamamlandigi zaman da totalde 10 bin istihdama ulasacak. Organize sanayi bölgemizle beraber ilçemizde yemek sektörü, nakliye sektörü, ulasim sektörü de artmaya basladi.

Iç Anadolu Bölgesi’nde sanayi hamlesi bütün hiziyla devam ediyor. Savunma, sanayi, gida, tarim makinalari, iplik sanayi, tekstil sanayi yani 9 tane sektörümüz var. Istihdama en büyük katki buradan olacak” seklinde konustu.



"OSB’ye gelen ilk yatirimci faaliyete basladi"

Bogazliyan Fuat Oktay Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren ilk yatirimci olmanin gururunu yasadiklarini belirten Muhammet Yilmaz ise, “Yozgat’in Bogazliyan ilçesinde Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk fabrikayiz. Burada tesvikten faydalandik ve ilk yatirimci olmanin mutlulugunu yasiyoruz. Umarim Bogazliyan halkina da daha fazla istihdami artirarak daha çok fayda saglariz. Su an 150 personel istihdam ediyoruz. Muhtemelen yil sonuna kadar bu sayi 200’ü geçecek. Hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli bir katki da sagliyoruz. Ülkeye ve Bogazliyan halkina böyle bir istihdamda fayda saglamak çok mutluluk verici bizim için. Su an bizim ürettigimiz künefeler Türkiye’nin tüm illerine dagitimi yapiliyor ve ayni zamanda ihracat kanalimiz da var” ifadelerine yer verdi.

"Geçimimizi buradan sagliyoruz"

Künefe fabrikasinda çalisan Emine Aykaç, “Ilçemize yeni bir fabrika açildi, künefe fabrikasi. Burasi bizim geçim kaynagimiz oldu. Evimizin ihtiyaçlarini, geçimimizi çikartiyoruz. Daha önce uçaklara ikramda çalisiyordum. Simdi burasi açildi, burada çalisiyoruz, Burada çalisan arkadaslarin çogu ev hanimiydi. Burasinin açilmasi çok iyi oldu bizim için. Burada künefe üretiyoruz. Burada olmaktan mutluyuz” ifadelerini kullandi.

"Ayaklarimizin üzerinde duruyoruz"

Fabrika çalisanlarindan Aysun Akdeniz ise, “Daha önce burada böyle bir fabrika yoktu. Ev hanimiydim. Açilmasi güzel bir sey oldu. Çolugumuza, çocugumuza ekmek parasi oldu. Burada çalisiyoruz, kazaniyoruz, ayaklarimizin üstüne basiyoruz, çok mutluyuz biz. Künefe fabrikasindayiz. Biz katmer yapiyoruz. Bu fabrikanin ilçemize açilmasinda emegi geçenlere tesekkür ederiz” diye konustu.

Kaynak: İHA