Hedef 20 Milyon Sazan Üretmek

Adana Il Tarim Ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, geçen yil 15 milyon sazan ürettiklerini bu yil hedeflerinin 20 milyon sazan üretmek oldugunu söyledi

Hedef 20 Milyon Sazan Üretmek
Adana Su Ürünleri Üretim Istasyonu’nda yavru sazan baliklari yetistirmek için anaç sazan baliklarindan sagim yapildi. Barajiçi tesislerde bulunan Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügü Su Ürünleri Üretim Istasyonu’ndaki balik sagimina Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de katildi.

Üretim Istasyonunun kuluçkahane kismindaki mini havuzlara bir gün önce alinan ve sagim için hazirlanan anaç baliklardan yumurta sagimini Tekin, yeni üretim sezonunda hedeflerinin geçen yilin üzerinde yavru balik üretmek oldugunu ifade etti.

Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü destegiyle yürütülen yavru balik üretiminde üç yildir bu isi yaptiklarini ifade eden Tekin, “Ilk yil 8 milyon adet yavru sazan baligi ürettik. Geçen yil 15 milyon adedin üzerinde bir üretimimiz oldu. Bu yil da 20 milyona yakin bir üretim yapmayi planliyoruz. Ürettigimiz yavru baliklari belli bir boya geldiginde çevre illere göndererek oradaki göl ve göletlerin baliklanmasini sagliyoruz. Bizim ilimizdeki göl ve göletlerin tamamini da burada ürettigimiz baliklar ile baliklandirma yapiyoruz. Böylece hem balik popülasyonunun devamliligini sagliyoruz hem de geçimini balikçilikla saglayan ailelere hammadde sunmus oluyoruz. Bakanligimizin belirledigi program dahilinde bize bagli illere üretilecek yavru baliklarin sevkiyatini yapip göl ve göletlere yeni sezonda birakilmasini saglayacagiz” dedi.

Farkli büyüklükte 9’u beton, 11’i toprak 20 adet yavru ve anaç balik havuzunun yer aldigi istasyonda, teknik personellerce sagimi yapilan balik yumurtalari daha sonra dölleme isleminden geçiriliyor. Dölleme yapilan yumurtalardan 72 saat sonra larva baliklar çikmaya basliyor. Yumurtadan çiktiktan sonra özenle bakimlari yapilan larva baliklar bir süre mini havuzlarda beslendikten sonra istasyon içindeki toprak havuzlara alinarak 5-6 santimetre büyüklüge gelene kadar bakiliyor ve daha sonra göl ve göletlere salinmak üzere çevre illere gönderiliyor. Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügü Su Ürünleri Üretim Istasyonunda geçen yil üretimi yapilan 15 milyona yakin sazan baliklari basta Adana olmak üzere Hatay, İçel, Osmaniye, Konya illerine gönderilerek buradaki göl ve göletlere birakilmasi saglanmisti.
Kaynak: İHA