GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi Açiklamasi

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan mayis ayi ihracat rakamlarini degerlendiren Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, depremin etkisiyle Gaziantep’in ihracatinda baslayan düsüsün mayis ayi itibari ile eksiden artiya geçtigini söyledi.

GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi Açiklamasi
Depremin yasandigi subat ayindan buyana Gaziantep ihracatinin mayis ayina kadar eksi verdigini kaydeden Ünverdi, subat ayinda kent ihracatinda yüzde 42,2 düsüs yasandigini, mart ayinda biraz toparlanma ile düsüsün yüzde 5,6 oraninda gerçeklestigini ve nisan ayinda da yüzde 15,2 oraninda bir gerileme oldugunu hatirlatti. Ünverdi, depremin etkisinin dönem ihracatina yansimalarinin devam ettiginin altini çizerek, “Gaziantep’in ihracati ilk 5 ayda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 8,6 oraninda düsüsle 3 milyar 871 milyon 43 bin dolar olarak gerçeklesti” dedi.

Geçen yil Ramazan Bayrami tatilinde 4 günlük is kaybi oldugunu ve bu sene mayis ayinda 4 is günü fazla çalisildigini dile getiren Ünverdi, mayis ayinda Gaziantep’ten geçen yilin ayni ayina göre yüzde 19,7 oraninda artisla 872 milyon 277 bin dolar ihracat yapildigini belirterek, Gaziantep’in hem aylik hem de dönemlik ihracatta 6. sirada yer aldigini ifade etti.

Bölgedeki yikima ragmen ihracatta yasanan toparlanma sürecinde kamu tarafindan atilan adimlarin büyük öneme sahip oldugunun altini çizen Ünverdi, “Piyasalarda bir olumsuzluk varsa bölge sartlarimiz dolayisiyla bunun çarpani bize çok daha fazla yansiyor. Depremin ilk sokunu kamu destekleri ile atlattik ama ayaga kalkmak ve bunu sürdürülebilir kilmak için daha güçlü tesviklere ihtiyacimiz var. Bugün açiklanan ihracat rakamlari mayis ayi itibari ile toparlanmanin isaretlerini rakamlarla da vermeye baslamistir. Bunu devam ettirmek için de öncelikli olarak sehrimizin 5. bölge tesviklerinden muhakkak faydalandirilmasi gerektigini düsünüyoruz. Deprem sonrasinda istihdamda büyük sorunlar yasamaya basladik ve bunun çözümü için çalisan açisindan bölgemizi cazip kilacak düzenlemeler yapilmasi gerekiyor. Çalisanlardan kesilen gelir vergisi ve sigorta primlerinin çalisanlara iade edilmesi bu anlamda faydali olacaktir. Lojistik ve liman konusunda sikintilarimiz artiyor. Bugünkü sorunlar ve ileride yasanabilecek sorunlar karsisinda ülkemiz için bir lojistik bakanligi kurulmasini bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Hem finansmana ulasmakta hem yüksek kredi maliyetleri sebebiyle sikintilarimiz maalesef büyüyor. Bununla birlikte kur baskisi ve ikili kur konusunda yasadigimiz zorluklarin asilmasi beklentilerimiz arasinda yer aliyor. Biz her sartta üretime, ihracata, istihdama devam edecegiz. Tüm zorluklara ragmen mücadele veren sanayicilerimizi, ihracatçilarimizi ve çalisanlarimizi yürekten kutluyor, tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA