Dik Duramiyorsaniz Dikkat

Fizyoterapist-Schroth Terapisti Gülnihal Ertürk, dik durmada zorluk çekme, kiyafetlerin vücuda tam oturmamasinin skolyozun belirtisi olabilecegini söyledi.

Dik Duramiyorsaniz Dikkat
Medicana Sivas Hastanesi Fisyoterapisti-Schroth Terapisti Gülnihal Ertürk, omurga egriligi hakkinda önemli bilgiler verdi. "Saglikli bir omurgaya arkadan bakildiginda omurlarin düz bir hat üzerinde dizilmis oldugu görülür" diyen Ertürk, “Omuzlarin ve kalçanin yüksekligi simetrik ve bas orta hattadir. Skolyozda ise bu düz hat bozulmaya baslar ve omurlar zaman içinde saga veya sola dogru yer degistirmeye baslar. Omurlar kendi ekseni etrafinda dönebilir, bu da gögüs kafesi ve kalçada kaymalara neden olabilir. Scoliosis Research Society’e (SRS) göre Cobb açisi 10 derecenin üzerinde olan omurga egrileri skolyoz olarak degerlendirilir” dedi.



“Tesadüfen tespit de edilebilir”

Ertürk, skolyozun herhangi bir nedenle çekilen grafilerde tesadüfen de tespit edilebilecegini ifade ederek, “Skolyoz erken dönemlerde belirti göstermeyebilir. Herhangi bir nedenle çekilen grafilerde tesadüfen tespit de edilebilir. Detaylica açiklayacak olursak ayni yükseklikte olmayan omuz ve kürek kemikleri, bir kalçanin digerine göre daha çok önde, arkada veya yukarida olmasi, dik durmada zorluk çekme ve omurgada olusan asimetrik kavisler skolyoz hastaliginin belirtileridir” diye konustu.



“Agir sirt çantalari tasimak skolyoza neden olmaz”

Sanilanin aksine agir sirt çantalari tasimak, yatis ve durus bozuklugu gibi faktörlerin skolyoza neden olmadigini söyleyen Ertürk, “Çogu durumda nedeni bilinmeyen yani idiyopatik skolyoz görülür. Diger nedenler ise kas ve sinir hastaliklarina ve metabolik hastaliklara bagli skolyozlardir. Omurgada meydana gelen deformiteler özellikle kemik gelisimi devam eden çocuklarda net bir artis gösterebiliyor. Erken teshisle skolyoz veya kifoz (kamburluk) kontrol altina alinabiliyor” ifadelerini kullandi.

“Fizyoterapist destegi almadan yapilan yüzme faaliyeti skolyozu artiriyor”

Fizyoterapist destegi almadan yapilan yüzme faaliyetinin skolyoz derecelerini arttirdigina deginen Ertürk, “Kiyafetlerin vücuda tam oturmamasi, pantolon giyildiginde tek tarafli kalçayi daha fazla sikmasi, sürekli düsen tek tarafli atlet veya sütyen askisi, öne egilme ile artan omurga egriligi, omuzlarda düsüklük ve postürde genel asimetrik görüntü açisindan dikkatlice incelenmelidir. Herhangi bir durum fark edildiginde aileler vakit kaybetmeden uzman hekime basvurmalidir. Akademik kaynaklar kisiye özel degerlendirme yapilmadan ve fizyoterapist destegi almadan yapilan yüzme faaliyetinin skolyoz derecelerini arttirdigini göstermektedir. Skolyoz kendiliginden düzelmez, yüzme ya da baska bir sporla durdurulamaz. Skolyozlu bireyler omurgadaki deformitelerinin üç boyutlu oldugunu ve tedavisinin de yine üç boyutlu egzersizlerden olusan kanitlanmis egzersizleri içermesi gerektigini unutmamalidir. Schroth yöntemi bu konuda etkinligi kanitlanmis en eski uygulamalardan biridir” seklinde konustu.



Her skolyoz egzersiz ile düzelir mi?

Son olarak Ertürk su bilgileri verdi:

“Skolyozun derecesi akciger fonksiyonlarini etkilemeye basladiysa, egrilik kisa zamanda hizli arttiysa ve derecesi çok yüksek ise cerrahi gerekebilir. Bunun kararini konuyla ilgili uzman hekim vermelidir. Ancak hem cerrahi öncesi hem de cerrahi sonrasi fizyoterapist esliginde çalismaniz sürecin daha olumlu ilerlemesini saglayacaktir.”
Kaynak: İHA