Çocuklarda Mevsimsel Alerjik Rinite Dikkat

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali’ndan Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Almacioglu, çocuklarda yaygin görülen ve genellikle yaz aylarinda ortaya çikan bazi alerjik semptomlarin (belirtilerin), mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) olabilecegini söyledi.

Çocuklarda Mevsimsel Alerjik Rinite Dikkat
Alerjik rinitin, burnun iç derisinin (mukozasinin) bir alerjen tarafindan tetiklenip iltihaplanmasindan kaynaklandigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, “Solunum yoluyla vücuda alinan alerjenler ile tahris edici maddeler, alerjik belirtilerle vücutta rahatsizliklara neden olmaktadir” dedi.

Alerjik rinit belirtileri

Alerjik rinitli çogu kisinin günlük olarak uyku yapici etkisi olmayan bir antihistaminik (alerjinin etkisin önleyen ilaçlar) alarak semptomlarin yönetilmesini saglayabilecegini kaydeden Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, söyle devam etti:

“Bu antihistaminiklerde çocuk hastalar için tablet ve surup formunda mevcuttur ve bireysel ihtiyaçlari için en iyi seçim hakkinda ebeveynler olarak tavsiyelerde bulunabilecek bir doktor ile konusabilirsiniz. Çocugunuzun semptomlari günlük antihistaminik ve/veya burun spreyi gibi diger alerji ilaçlarini kullanarak iyilesmezse veya semptomlari iki haftadan fazla sürer ve günlük yasamini etkilerse, doktora basvurulmasi gerekir.”

Günlük yasam üzerindeki etkisi

Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, alerjik rinit tedavi edilmediginde sinirlilik, uyku eksikligi, okulda konsantre olma ve basit görevleri yerine getirme yetenegini etkileyip, çocugun ruh sagligina etki edecegine vurgu yapti.

Siddetli mevsimsel alerjik rinitin, çocuklarin açik hava etkinliklerine katilmasini etkiledigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, dis mekan tetikleyicilerini ise su sekilde siraladi:

"Çocuklariniza polen alerjenlerini gözlerinden ve yüzünden uzak tutmak için maske, günes gözlügü ve büyük kenarli bir sapka takin. Polenin fazla oldugu günlerde çocugunuza ilik dus aldirin, saçlarini yikayin ve eve geldiginde kiyafetlerini degistirin. Havada polenin en çok bulundugu sabahin erken saatlerinde ve havanin sogudugu aksam saatlerinde pencereleri kapali tutun. Çocugunuzun yaninda çimleri biçmekten veya yapraklari temizlemekten kaçinin. Polen sayisi yüksek oldugu vakitlerde çamasir kurutmaktan kaçinin. Evcil hayvanlarinizin üzerine yapisan polenleri çikarmak için tüylerini nemli bir bezle silin.”

Dr. Ögr. Üyesi Almacioglu, ev tozu akari ve tahris edici maddeler konusunda ise ebeveynlere su önerilerde bulundu:

"Çocugunuzun yatagini koruyucu bir örtüyle örtün, yastik kilifi, çarsaf. vs. gibi yatarken kullandigi esyalari, haftalik olarak 60 derecenin üzerinde yikayin. Pelus oyuncaklari ve yumusak mobilyalari da düzenli yikanmali. Evde taze çiçek bulundurmaktan kaçinin, parfümlü ürünlerin (Deterjanlar, oda spreyi vb. dahil) kullanimini sinirlayin, kömür ve odun atesi dumanindan kaçinin.”
Kaynak: İHA