Çesme'de Kosu Festivali

Amerika Birlesik Devletleri’nden (ABD) Almanya’ya, Rusya’dan Güney Afrika’ya dünyanin dört bir yanindan gelen 1500 kosucu Çesme’de bulusacak. 16 yasindan 70 yasina yüzlerce kosucu, Çesme’yi kosarak kesfedecek.

Çesme'de Kosu Festivali
Türkiye’nin ve dünyanin en gözde turizm noktalarindan biri olan Çesme, ilk kez bir yari maratona ev sahipligi yapmanin heyecanini yasiyor. Dogal güzellikleri, iklimi, cografyasi ve kültürüyle ziyaret eden herkesi kendine hayran birakan Çesme’de Amerika Birlesik Devletleri’nden Almanya’ya, Rusya’dan Güney Afrika’ya, Iran’dan Yunanistan’a pek çok ülkeden kosucu, Çesme’nin tarihi sokaklarinda ve plajlarinda rüzgarin pesinden kosacak.

Imza attigi projeler ve organizasyonlarla spor tutkusunu Türkiye’nin dört bir yaninda yasatan, markalasan spor organizasyonlari ile yarisin yapildigi bölgenin, sehrin, degerlerinin uluslararasi tanitimina katki saglayan Argeus Travel & Events’in yeni organizasyonu Salomon Çesme Yari Maratonu, ilk kez Çesme’de gerçeklesecek.

Salomon Çesme Yari Maratonu; Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanligi, Türkiye Atletizm Federasyonu, Izmir Valiligi, Çesme Kaymakamligi, Çesme Belediyesi ve Türkiye Spor Yazarlari Dernegi’nin destekleriyle Salomon isim sponsorlugunda Garmin ve Toyota Hybrid mobilite sponsorlugunda, Züber ve PT Academy markalarinin ürün ve hizmet sponsorlugunda düzenlenecek. Yarisin basin toplantisi da Çesme Kent Müzesi’nde düzenlendi.

Bu yil ilk defa düzenlenecek olan yarisin basin toplantisi, bugün tarihi Çesme Cumhuriyet Meydani’nda bulunan Çesme Kent Müzesi’nde yogun ilgi ile gerçeklesti.

Basin toplantisina; Çesme Kaymakami Mehmet Marasli, Çesme Belediyesi Baskan Yardimcisi Yildirim Aktugan, Ilçe Emniyet Müdür Yardimcisi Ilker Burak Zeydanlar, Ilçe Gençlik Spor Müdürü Nuri Büyükates, Salomon Türkiye Genel Müdür Yardimcisi Atilla Kuduoglu, Argeus Travel & Events Kurucusu Aydin Ayhan Güney ve kamu kurumlari ile sponsor markalarin temsilcilerinin yani sira Salomon atletleri de katilarak organizasyonun vizyonu ve yaris hakkinda bilgiler paylastilar.

Mehmet Marasli: “1500 kosucunun Çesme’nin güzellikleri içinde Alaçatimizi görmeleri çok degerli”

Çesme Kaymakami Mehmet Marasli, “Çesme’nin sadece yaz turizminde degil 12 ay süresince potansiyelini artirmak için çalisiyoruz. 1500 kisi ile birlikte 4 bine yakin kisiyi misafir etmek bize gurur veriyor. Spor limit tanimiyor, insanlar spor için her yere seyahat ediyor. Ilk yilinda 12 ülkeden 1500 kisinin Çesme’nin güzellikleri içinde kosmasi, Alaçatimizi görmeleri Çesme’nin marka degerini artiriyor, dünyaya tanitilmasini sagliyor. Veloturk Gran Fondo Çesme Amatör Bisiklet yarisi organizasyonunu alti yildir birlikte düzenledigimiz Argeus ve sponsorlarimizin destegi ile birlikte kusursuz bir yaris yapmayi hedefliyoruz” dedi.



Yildirim Aktugan: “Yeryüzündeki Cennet Çesme, spor turizminin merkezi olacak”

Çesme Belediyesi Baskan Yardimcisi Yildirim Aktugan: “Ülkemizin ve dünyanin en çok ziyaret edilen tatil yerlerinden biri konumunda Çesme, gerek iklimi, gerek cografyasiyla her yil bölgede milyonlarca yerli ve yabanci turisti agirliyoruz. Simdi bu yil ilk defa Çesme’de bir yari maraton yarisi düzenleyecegiz. En az sporcular kadar ben de heyecanliyim. Yerli ve yabanci 1500 sporcu Çesme’mizin tarihi sokaklarinda yarisacaklar. Çesme, spor turizminin merkezi olacak. Sorunsuz, rüya gibi bir yaris olmasini diliyorum” diye konustu.



Atilla Kuduoglu: "Herkesin keyifle katilacagi, geleneksel bir yaris olmasini ümit ediyoruz"

Çesme’de ilk kez bir yol kosusu düzenlenecegini belirten Salomon Türkiye Genel Müdür Yardimcisi Atilla Kuduoglu, “Çesme Yari Maratonu, Çesme’de ilk kez bu yil düzenlenecek. Türkiye’de yari maraton ile baslayip bunu ilerleyen dönemlerde normal maratona çevirebilecegimiz, cografyasi son derece uygun, insanlarin katiliminin gayet iyi olacagi bir noktada Çesme’de bir yol kosusu yapmayi planladik. Güzel bir yaris olmasini diliyoruz. Önümüzdeki yil ve yillarda da herkesin keyifle katilacagi, geleneksel bir yaris olmasini ümit ediyoruz. Bizim yarislarimiz festival havasinda oluyor. Sosyal olarak da insanlari spora yönlendirmek büyük bir keyif. Yol kosularinda uluslararasi sporcular yetistirip, milli atlet yapip, onlari da Türkiye’ye armagan etmek istiyoruz. Bu manevi anlamda bizim en büyük kazanimimiz olacak” ifadelerini kullandi.

Aydin Ayhan Güney: “Amacimiz her zaman etkinlikleri düzenledigimiz bölgenin turizm degerini artirmak”

Salomon Çesme Yari Maratonu’na kayit açilmamasina ragmen yogun talep oldugunu belirten Argeus Travel & Events Kurucusu Aydin Ayhan Güney, “Ülkemizde yasanan deprem felaketi sonrasi Salomon Çesme Yari Maratonu’na sadece 2 ay kala kayitlari açmamiza ragmen pek çok ülkeden yogun bir talep oldu. Bu yil ilk kez Çesme’de bir yol kosusu düzenliyoruz. Tabii bunun da heyecanini ve gururunu hep birlikte yasiyoruz. Amacimiz her zaman etkinlikleri düzenledigimiz bölgenin turizm degerini artirmak. 12 ülkeden 1500 kosucu Çesme’de kosacak. 2 farkli parkurumuz var. Biri 21K, digeri de 10K. 21K parkuru, Dünya Atletizm Birligi tarafindan sertifikalandirilmis bir parkur. 21K parkuru Cumartesi günü saat 08.00’da Çesme sehir merkezinden, 10K parkuru da saat 09.00’da Alaçati’dan baslayacak. Tabii yari maraton boyunca çesitli etkinlikler de sporseverleri bekliyor olacak. Bölge halki için de bu çok önemli bir deneyim. Umarim sorunsuz çok güzel bir organizasyonu hep beraber geride birakir ve seneye tekrar Çesme’de bulusuruz“ seklinde konustu.



Çesme’de Kosu Festivali

4 kitadan gelen her yastan kosusever Çesme’de bulusacak. 16 yasindan 70 yasina kadar yüzlerce kosucu Çesme’nin tarihi sokaklarinda rüzgarin pesinden madalya için yarisacak. Yogun ilgi gören yarisin starti ise yarin verilecek. Yarisin bir 21 kilometre uzunlugundaki 21K Çesme Yari Maratonu parkuruna 516 sporcu mücadele edecek. 19-34 yas arasi genç sporculardan yogun talep gören parkurda yarisacak sporcularin 361’i erkek, 95’i ise kadindan olusuyor. Çesme’nin tarihi dokusu içerisinde geçen parkur 19-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64 ve 65-69 yas araliginda olacak. Salomon C¸es¸me Yari Maratonu 21K Parkur Starti parkurunun starti yarin sabah 08.00’de C¸es¸me S¸ehir Merkezi start noktasindan verilecek.

Yarisin kisa parkuru olan 10K’lik parkurda 984 kosucu yarisacak. Birçok ülkeden yarisa katilan kosucularin 555’i erkek, 330’u kadin sporculardan olusuyor. 10 kategoriden olusan 10K parkurunun yas dagilimi ise 16-18, 19-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69 ve 70-74 araliginda olacak. Salomon C¸es¸me 10K Parkur Starti ise saat 09.00’da C¸es¸me Belediyesi Alac¸ati Hizmet Binasi önündeki Alac¸ati S¸ehir Merkezi start noktasindan verilecek.

Yaris sonrasinda, Salomon C¸es¸me Yari Maratonu O¨du¨l To¨reni saat 12.00’de Çesme Cumhuriyet Meydani’nda düzenlenecek.
Kaynak: İHA