Almanya'da 'Ameliyat Yapamayiz' Dediler, Trabzon'da Sagligina Kavustu

Yüksek yasam riski nedeniyle Türkiye’nin yani sira Almanya’daki doktorlardan "Ameliyat yapamayiz" yanitini alan Gülsen Karabey, Trabzon’da 7 saat süren basarili ameliyatin ardindan tekrar sagligina kavustu.

Almanya'da 'Ameliyat Yapamayiz' Dediler, Trabzon'da Sagligina Kavustu
Trabzon’da yasayan Gülsen Karabey, 15 yilda üç kez açik kalp ameliyati olarak tip literatüründeki nadir hastalar arasina girdi. 15 yil önce halsizlik ve çarpinti nedeniyle hastaneye basvuran ve ameliyat karari alinan Karabey’in ilk olarak aort kapagi degistirildi. 1 yil sonra tekrar sikâyetleri baslayan Karabey, bu kez aort damarindaki yirtilma nedeniyle ameliyat oldu. 14 yil sonra ayni sikâyetleri tekrar bas gösteren Karabey’in mitral kapaginda ileri derecede yetmezlik oldugu tespit edildi. Yüksek risk nedeniyle Türkiye’nin yani sira Almanya’daki doktorlardan da ‘Ameliyat yapamayiz’ yanitini alan Karabey, Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Tuncay Erden, Uzm. Dr. Aylin Özdemir ve Uzm. Dr. Nuran Kul tarafindan yapilan 7 saatlik basarili ameliyatin ardindan tekrar sagligina kavustu.

“Doktorlarim çok güzel ilgilendiler”

Yüksek riskli olmasina ragmen üçüncü kez açik kalp ameliyati yapilan Karabey, doktorlarina güvendigi için tekrar kalp ameliyati oldugunu belirtti.

Daha öncesinde beyin kanamasi geçirdigini, guatr ameliyati oldugunu ve düsme sonucu kaburgalarinin kirildigini dile getiren Karabey, “15 yil önce yorgunluk ve çarpinti ile basladi.

Halsizlik oluyordu. Sürekli doktorlara gidiyordum. Biz seni ameliyat yapamayiz, çok tehlikesi var gibi seylerle karsilastim. Istanbul’a gönderdiler. Orada ilk ameliyatimi oldum. Oradan geldikten bir sene sonra tekrar sikâyetlerim basladi.

Yine doktorlara gidip geldim. Tekrar ayni seylerle karsilastim. Burada ameliyat olamazsin, tekrar Istanbul’a gitmen gerekiyor dediler. Istanbul’a gidecek durumum yoktu. Sonra Medical Park Hastanesi’ne geldim. Burada tedavi oldum. Doktorlarim çok güzel ilgilendiler. Çok riski var ama ameliyatini yapariz dediler. Onlara güvendim. Allah razi olsun. Çok sükür iyiyim. Daha önce de beyin kanamasi geçirmistik. Guatr ameliyati oldum. Düstüm kaburgalarim kirildi, cigerim patladi. Allah razi olsun burada herkes benimle ilgilendi” dedi.



“Literatürde bu tür hastalar çok nadirdir”

Üçüncü kez açik kalp ameliyati olan Gülsen Karabey’in tip literatüründe çok nadir oldugunu vurgulayan Op. Dr. Tuncay Erden, “Hastamiz nefes darligi, erken yorulma sikayeti ile geldi. Hastamizin özel bir durumu var. Yaklasik 15 yil önce Istanbul’da açik kalp ameliyati ile aort kapagi degismisti. Bir süre sonra aort damarinda yirtilma oldugu için 13 yil önce ameliyat yaptik. O ameliyat da iyi geçmisti. O dönemde hastamizi taburcu etmistik. Normal kontrollerine geliyordu ancak 3 ay önce 14 yilin ardindan baska bir kapagin ileri derecede bozuldugunu, ilaçlarin fayda etmedigini, düz yatamadigini, birkaç adim bile atsa nefes nefese kaldigini söylüyordu. Kardiyolog arkadaslarimiz yaptigi ultrasonda mitral kapakta ileri derecede yetmezlik oldugunu söylediler. Riskli de olsa ancak ameliyat ile sagligina kavusabilecegini bize ilettiler. Bunun üzerine biz hastamiz ile konustuk. Hastamiz birkaç ay düsündü ama bu arada daha da kötülesmesi üzerine ameliyata geldi. 3. defa kalp ameliyatini yaptik. Mitral kapagini degistirdik. Diger bölgelerde bir sikinti yoktu. Ameliyatimiz biraz uzun sürdü. Çünkü yapisikliklar çok fazlaydi. Çok dikkatli bir sekilde ameliyatini yapmamiz gerekiyordu. Ameliyat yaklasik 7 saat sürdü. Bunun yarisi yapisikliklari yirtmadan açmakla geçti. Allah’a sükür gayet iyi. Taburcu edecegiz. Literatürde bu tür hastalar çok nadirdir. Ikinci kez kalp ameliyatlari nispeten biraz yaygin ama üçüncü kere yapilan ameliyatlar çok nadir olur. Tabii ki de basarisi da ona göre düsük oluyor. Ekipçe mutluyuz. Hastamizi sifaya kavusturdugumuz için bütün yorgunlugumuz geçti” seklinde konustu.



“Almanya’daki doktorlar bile bu ameliyati yapamayiz demisler”

Hastanin üçüncü kez ameliyat olmaya karar vermesinin kendilerine cesaret verdigini kaydeden Op. Dr. Erden, “Ikinci ameliyati da yüksek riskliydi. Aort yirtigi son derece tehlikelidir. Ilk ameliyat oldugunda bile riski çok yüksektir. Daha önce üçüncü kere ameliyat yapmistik. Ne olacagini bilemeyiz. Ama elimizden gelen ne varsa yapacagimizi ilettik. Net olarak kararini verdigi için bize de o cesaret verdi. Tecrübemiz ile bu isi basariya ulastirdik. Hastamiza ameliyat olmasi gerektigini söyledigimizde hastamiz baska merkezlere de özellikle bir akrabasi Almanya’daki kalp cerrahlarina da raporlarini tercüme ettirerek yollamis. Yüksek riskli oldugu için oradaki doktor arkadaslar biz ameliyat yapamayiz demisler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA