Ailesinde Tiroit Ve Diyabet Öyküsü Olanlar Dikkat

Çocuk ve ergenlerde görülen endokrin rahatsizliklara dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hulusi Atmaca, “Ailesinde tiroit hastaligi ve diyabet öyküsü olan, büyüme ve gelisme problemi yasayan, okul basarisinda beklenen performansi gösteremeyen ve hizli kilo alimi olan çocuklarin diyabet, insülin direnci ve tiroit hastaliklari açisindan tetkik edilmesi ihmal edilmemelidir” dedi.

Ailesinde Tiroit Ve Diyabet Öyküsü Olanlar Dikkat
VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hulusi Atmaca, çocuk ve ergenlerde görülen endokrin hastaliklar hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Endokrin hastaliklarin neler oldugundan bahseden Prof. Dr. Atmaca, “Diyabet, obezite, tiroit-paratiroit hastaliklari, kolesterol yüksekligi, kemik erimesi, hipofiz-adrenal bez hastaliklari, polikistik over sendromu-hirsutizm ve hormonal hipertansiyon gibi endokrin hastaliklar toplumda sik görülen hastaliklardir. Her üç eriskinden birinde en az bir endokrin hastalik bulunmaktadir” diye konustu.



“Asiri kilo neden olabilir”

Endokrin hastaliklara neden olan faktörlere deginen Prof. Dr. Atmaca, “Çocuk ve ergenlerde söz konusu hastaliklarin eriskinlere göre sikligi farklilik gösterir. Bu yas grubunda tip 1 diyabetin ortaya çikisi daha sik olmakla beraber son yillarda asiri kilonun (obezite) sikliginin artmasi ve daha erken yaslarda ortaya çikmaya baslamasiyla ilkokul çagindan itibaren insülin direnci, gizli seker hastaligi ve tip 2 diyabet sikliginda bir patlama yasanmaktadir. Öte yandan diyabet teknolojisinde saglanan gelismeler sayesinde tip 1 diyabette parmak ucu kan sekeri ölçüm sikliginda belirgin azalmaya neden olan sürekli cilt alti seker ölçümü yapan glukoz sensörleri ve kan sekerini kontrolde tutan otomatik insülin hizini ayarlayan insülin pompalari gelistirilmesi tip 1 diyabetli çocuk hastalarda hem kan sekeri kontrolü hem yasam kalitesi açisindan büyük kolayliklar saglamistir” seklinde konustu.



Genetik faktörler göz ardi edilmemeli

Bu yas gruplarinda tiroit hastaliklarin eriskinlere göre daha az görüldügünü belirten Prof. Dr. Atmaca, “Söz konusu hastaliklarin klinik etkisi, daha ciddi seyretmektedir. Vücudun enerji santrali gibi islev gören tiroit bezinin asiri (hipertiroidi) veya vasatin altinda (hipotiroidi) çalismasi çocuklarda iskelet gelisiminde, boy uzamasinda, zihinsel fonksiyonlarin gelisimindeki etkisi çok daha belirgin gözlenmektedir. Yine bu yas gruplarindaki tiroit nodüllerinin kanser riski daha yüksektir. Ailesinde tiroit hastaligi ve diyabet öyküsü olan, büyüme ve gelisme problemi yasayan, okul basarisinda beklenen performansi gösteremeyen ve hizli kilo alimi olan çocuklarin diyabet, insülin direnci ve tiroit hastaliklari açisindan tetkik edilmesi ihmal edilmemelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA