Terlemeye Terletmeyen Çözüm

Asiri terlemenin sosyal olarak insanlari çok fazla etkiledigini belirten Gögüs Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Muharrem Erol, “Özellikle sosyo-ekonomik olarak toplum içerisinde çalisan insanlar, elleri asiri derecede terledikleri için kapi kolu açmakta, kagit tutmakta veya bir klavyede çalismakta zorluk çekmektedir. Hatta toplum içerisinde tokalasmaktan, el sikismaktan bile çekinmektedirler. Aslinda bu konunun yüzde 95’lere varan kesin bir cerrahi tedavisi vardir” dedi.

Terlemeye Terletmeyen Çözüm
Terleme, vücudun isi dengesini kurmayi saglayan normal bir fonksiyondur. Insan vücudunda gelisen bazi toksinlerin de vücuttan uzaklastirilmasina yardimci olur. Egzersiz, heyecan ve stres gibi durumlarda terleme miktarinda artma görülebildigi gibi sicak havalarda vücut isi artisini düzenlemek için de terlemede artis görülür. Insan vücudunun fizyolojik bir fonksiyonu olan terleme, bazi kisilerde ciddi bir sorun olarak karsimiza çikmaktadir. Hiperhidrozis adi verilen hastalikta, herhangi bir aktivite olmaksizin, hava sicakligindan bagimsiz olarak vücudun özellikle el, koltukalti, ayaklar gibi belli bölgelerinde asiri miktarda terleme görülür. Medicana Bursa Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Muharrem Erol da, akciger kanseri, gögüs duvari hastaliklari gibi birçok ameliyatin yaninda asiri terleme konusunda da Hiperhidrozis ameliyatlarini sikça yaptiklarini söyledi.



Özellikle asiri terlemenin sosyal olarak insanlari çok fazla etkilemekte oldugunu belirten Doç. Dr. Muharrem Erol, "Özellikle sosyo-ekonomik olarak toplum içerisinde çalisan insanlar, elleri asiri derecede terledikleri için kapi kolu açmakta, kagit tutmakta veya bir klavyede çalismakta zorluk çekmektedir. Hatta toplum içerisinde tokalasmaktan, el sikismaktan bile çekinmektedirler. Aslinda bu konunun yüzde 95’lere varan kesin bir cerrahi tedavisi vardir" diye konustu.

Asiri terleme için medikal ve cerrahi ve cerrahi disi denilebilecek tedavilerin mevcut oldugunu belirten Muharrem Erol, "ETS Yöntemiyle koltuk altindan 1 santimetrelik estetik bir kesiyle yapilan ameliyat yaklasik 30 dakika sürmektedir. Islemden hemen sonra koltukalti veya el terlemesi kesiliyor, hasta ayni gün taburcu ediliyor. Ameliyati takip eden birkaç gün içinde de günlük yasantiya geri dönmek mümkün olabiliyor. Genellikle 18 yas üstünü tercih ediyoruz. Çünkü 18 yas altinda gençlik dönemi oldugu için bazi stres faktörlerinin geçmesini bekliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA