Sivereklileri Il Olma Heyecani Sardi

Geçtigimiz günlerde MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli’nin "Cumhuriyetin 100. yilinda 100 il" açiklamasi Sivereklileri heyecanlandirdi. Cumhuriyetin kurulmasiyla birlikte il statüsüne kavusan ancak 1926 yilinda il statüsünden çikarilip ilçeye çevrilen Sanliurfa’nin Siverek ilçesi, 97 yil sonra yeniden il olmak istiyor.

Sivereklileri Il Olma Heyecani Sardi
1926 yilinda il statüsünden çikarilarak ilçe olan Siverek, birçok basbakan ve devlet adaminin seçim vaatleri arasinda olmasina ragmen 97 yildir il olmadi. Il sözü veren ve vaatlerini yerine getirmeyen birçok eski basbakan ve devlet adamlarini mahkemeye veren, il olmak için her yil binlerce imza toplayan 300 bin nüfusa dayanan Siverekliler su ana kadar bir netice alamadi. Geçtigimiz günlerde MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli’nin "Cumhuriyetin 100. yilinda 100 il ve bin ilçe" açiklamasinin iktidar kanadinda karsilik bulmasi üzerine Sivereklileri bir heyecan sardi. Il yapilmasi planlanan 19 ilçe arasinda yer almak için de çalismalara baslayan Siverekliler, il müjdesini bir an önce almak istiyor.

"Bu sefer il olacagiz"

Simdiye kadar birçok devlet adaminin Sivereklilere il olma sözü verdigini ve kimsenin sözünü yerine getirmedigini belirten Siverek’i Il Yapma ve Kalkindirma Dernegi (SIVIL-DER) Baskani Ayhan Ekinci, ”Ama Devlet Bey’in açiklamasini, teklifini inandirici buluyor ve bunu yerine getirecegine inaniyoruz. Siverek’in il olmasi için hak ettigi her sey mevcuttur. Örnegin kriterler arasinda nüfusun 100 binden fazla olmasi, Siverek 300 bin nüfusa dayanmis, il merkezine en az 30 kilometre uzaklikta olmasi, bize en yakin il 90 kilometre. Mevcut sehirlesme; Siverek mevcut sehirlesmesini tamamlamis, birçok ilden daha fazla bu kriteri tasiyor. Ulasim durumu; Siverek’te herhangi bir ulasim sorunu yok, tam tersine dogu ile batiyi birbirine baglayan bir güzergah üzerindeyiz. Ekonomik çesitlilik; Siverek’te birçok alanda ekonomik çesitlilik var. Bunlarin basinda tarim, hayvancilik geliyor ve en sonda egitim durumu. Bu konuda da Siverek’te herhangi bir sorun yok, Siverek egitim alaninda kendini kanitlamis ve gelistirmis bir ilçedir. Bunun için Siverek’in il olmasi hakkinda herhangi bir engel yok, kaldi ki biz zaten 1923 yilinda ildik. Bizim yeni bir talebimiz yoktur, biz elimizden alinan bir hakkin geri verilmesini istiyoruz. Insallah bu da Sayin Doktor Devlet Bahçeli’nin girisimleriyle bize iade edilecektir. Siverekliler olarak bu müjdeli haberi bekliyoruz” dedi.

Dernegi 1990 yilinda kurduklarini ve yaklasik 35 yillik bir mücadelenin içinde oldugunu söyleyen SIVIL-DER Fahri Baskani Koçali Aymaz ise, “Sayin Devlet Bahçeli’nin il konusu ile ilgili yapmis oldugu açiklama bizleri son derece sevindirdi, mutlu etti. Simdiye kadar 45 tane devlet adami bize il sözü verdi ve maalesef bunlardan hiçbiri bu sözünü yerine getirmedi. Ancak Sayin Bahçeli’nin bu son açiklamasi sonucunda Siverek’in il hakkinin iade edilecegine inaniyorum. Çok sevinçliyiz, heyecanla bekliyoruz” diye konustu.

Harran Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Bardakçi da yaptigi açiklamada, ”Sayin Devlet Bahçeli’nin açiklamalari sonrasinda Siverek’te insanlar arasinda büyük bir heyecan basladi.

Çünkü uzun yillardir Siverek halkinin pesinde oldugu bir seydir il olma hayali. Siverekliler hayal diyor artik, çünkü birçok devlet büyügünün vaat ettigi ama bu zamana kadar bu vaat gerçeklesmemis bir sey, ondan dolayi hayal diyoruz. Ama son günlerde özelikle Devlet Bahçeli’nin yapmis oldugu açiklama ile beraber ilçede bir heyecan basladi.

Su anda toplum neredeyse il olmaya garanti gözüyle bakiyor. Yani özelikle nüfusun yogun olmasi, sehrin gelismis yapisi itibariyla artik bu is oldubitti gözüyle bakiliyor. Siverekliler mutlu açikçasi, insanlarin beklentilerini karsilayan bir açiklama oldu" dedi.



"Siverek il olmaya en elverisli ilçe sirasinda"

Dr. Bardakçi, Siverek ilçesinin il olmayi bekleyen ilçeler arasinda en elverisli sehirler arasinda oldugunu vurgulayarak, ”Siverek birçok konuda gelismis bir sehirdir. Mevcut sartlarin Siverek’i kaldiramadigini düsünüyorum, yani bir kaymakamin bu ilçeyi yönetmek için yetersiz kaldigi bir gerçek. Çünkü bir ilçe için çok fazla nüfusa sahip. Ayrica gelisim olarakta öyle, nüfus arttigi zaman ticari ve ekonomik olarakta gelismesi gerekiyor. Eger ticari ve ekonomik olarak gelisme durursa problem yasaniyor. Bugün Siverek’in geldigi nokta da böyle bir durum. Nüfus artmis, toplum gelisiyor ama il olmadigi için sanayisinde bir ilerleme, bir adim atilamiyor. Bu haberler sonrasinda buralarda da bir ilerleme beklentisi toplumda olustu. Tabii insanlarin bu olaylara karsi bakis açilari da degisiyor. Örnegin il olunduktan sonra issizligin burada azalacagini, özelikle mevsimlik isçilerin artik sehirde kalip, ekmeklerini burada kazanmak isteyeceklerini düsünüyorlar. Bu yönüyle de il olmanin bölgeye ciddi bir katkisi olacaktir” dedi.

Is adami Osman Izol, Siverek’in il olmasiyla birlikte sehre ekonomik alanda da bir canlik gelecegini söyledi.

Izol, ”Il olma söylentileri her dile getirildiginde yillarca tüm Sivereklilerde bir heyecan uyandiriyor. Bizim il olma mücadelemiz uzun yillara dayanan bir mücadeledir. Siverek bölgesel olarakta il olmayi hak eden bir sehir, hem Diyarbakir ve hem de Sanliurfa’nin ortasinda her birinden 90 kilometre uzaklikta bir sehirdir. Nüfusu bakimindan, potansiyeli bakimindan bir ilçe olma özeliginden daha fazla bir il görünümü var zaten. Fakat resmiyette il degil, il olmadigi için de Siverek’e ticari anlamda büyük yatirimlar yapilmiyor ve bu Sivereklilerin de ciddi anlamda sikâyet ettikleri bir konu. Devlet Bahçeli’nin Cumhuriyetin 100. yilinda 100 il söylemi bizde bir heyecan uyandirdi. Umariz en kisa zamanda Siverek’imizi il olarak görürüz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA