Çöllesmeyle Anilan Karapinar'da 'Vaha' Olusturdu

Türkiye’de en az yagis alan yerlerden olan ve adi erozyonla anilan Konya’nin Karapinar ilçesinde, 33 yil önce agaçlandirma ve çevre düzenlemesi yapmaya baslayan 74 yasindaki Osman Büyüksiritoglu’nun vahayi andiran bahçesi ilgi görüyor. Bahçesinde yaklasik 2 bin agaç, suni gölet ve 40 farkli hayvan türü bulunan Büyüksiritoglu, yol kenarinda da 10 kilometrelik alanda agaçlandirma yaparak erozyonla mücadeleye katki yapti.

Çöllesmeyle Anilan Karapinar'da 'Vaha' Olusturdu
Erozyon ve çöllesmeyle anilan Karapinar’da yasayan doga tutkunu Osman Büyüksiritoglu’nun 33 yil önce isletmeye basladigi kum ocaginin yanindaki bahçesi vahayi andiriyor. 74 yasindaki Osman Büyüksiritoglu’nun bahçesi görenlerin dikkatini çekiyor. Bahçeyi görenler saskinligini gizleyemiyor. Bahçesine diktigi 2 binden fazla agaçla çevresine örnek olan Büyüksiritoglu, 25 bin metrekarelik arazisini agaçlandirdi. Yesillikler içerisindeki arazisinde kus türleri basta olmak üzere çok sayida hayvana da ev sahipligi yapan Büyüksiritoglu, yaptigi çalismalarla ve agaçlara verdigi deger ile de ilçede seviliyor. Bahçede suni gölet, havuz, mini selale ve rengarenk çiçekler de yer alirken, Osman Büyüksiritoglu bahçe isleri ile kendisi de ugrasarak keyifli zaman geçiriyor ve hayvanlarin bakimini kimi zaman kendisi yürütüyor.

"Agaç dikmeye basladik, hem örnek olalim hem de tabiata bir seyler verelim istedik"

1990’da geldigi ilçede bölgenin kurak topraklarla çevrili olan alani simdi yemyesil hale getirdigini, insanoglunun isterse yapamayacagi hiçbir sey olmayacagini kaydeden Büyüksiritoglu, “Tabiattan aldiklarimizi biraz da tabiata vermemiz gerekiyor. Havaalani insaatina malzeme için Karapinar’a geldik. Kum ocagi olarak isletmeye basladik. Agaç dikmeye basladik, hem örnek olalim hem de tabiata bir seyler verelim istedik. Geldigimizde ticari olarak baslarken, tabiattan bir seyler alirken bir seyler de verelim istedik. Baktik agaç yok, gölgelik yok. Binlerce agaç diktik. Yapilan agaçlandirmalar karsisinda toplumdan övgü aldim. Onlara minnettarim, beni seviyorlar. Memleketim artik Karapinar oldu. Erozyon olan yerde agaç çok önemli. Su kurakligi var ama biz ne kadar su içiyorsak onlara da su vermemiz gerekiyor. Yol güzergahini da agaçlandirdik, yüzlerce agaç dikildi. Hepsi bakim ister. Sadece benimle olacak is degil. Komsu da, insanlar da ugrasmali. Tabiat olmadan insan yasayamaz” dedi.

Kaynak: İHA