Sudan'da 72 Saatlik Ateskes

Suudi ve ABD’li yetkililer Sudan’da devam eden iç çatismalar nedeniyle ülkede yeniden 72 saatlik bir ateskes anlasmasinin ilan edildigini duyurdu.



Sudan’in baskenti Hartum’un güneyindeki Mayo bölgesinde paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri’nin (RSF) orduya ait bir savas uçaginin düsürülmesiyle 5’i çocuk olmak üzere 17 kisi hayatini kaybetmisti. Yasananlarin ardindan ülkede tansiyon yeniden yükselirken Suudi ve ABD’li arabulucular ile Sudan’da çatisan taraflarin 72 saatlik yeni bir ateskes üzerinde anlasmaya varildigi açiklandi. Suudi Arabistan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, “Sudan ordusu ile Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) temsilcileri arasinda pazar gününden itibaren 72 saatlik bir ateskese varildi” denildi.

Sudan’daki çatismalar

Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana ordu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalar devam ediyor. Ülkedeki çatismalar nedeniyle binden fazla insan hayatini kaybederken Birlesmis Milletler verilerine göre ise çatisma nedeniyle 2,2 milyon Sudanli yerinden edildi. Milyonlarca kisinin de elektrik, su ve saglik hizmetlerine erisimi kesildi. Ordu ile RSF arasinda ABD ve Suudi Arabistan arabuluculugunda gerçeklestirilen görüsmelerde varilan kisa süreli ateskesler, çatismanin sona erdirilmesini ve insani yardimlara erisilmesini kolaylastiramadi.
Kaynak: İHA