Bayraktar AKINCI'dan HGK-82 Ile Basarili Atis

Taarruzi Insansiz Hava Araci Bayraktar AKINCI, milli olarak gelistirilen ve ilk kez bir insansiz hava aracindan atilan Hassas Güdüm Kiti (HGK) ile gerçeklestirdigi test atisinda hedefi tam isabetle vurdu.

Bayraktar AKINCI'dan HGK-82 Ile Basarili Atis
Savunma Sanayii Baskanliginca yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi çerçevesinde Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu basariyla sürüyor. TÜBITAK SAGE tarafindan milli olarak gelistirilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) ile bugün gerçeklestirilen test atisi basariyla tamamlandi. Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nden HGK ile güdümlü hale getirilen MK-82 mühimmatiyla havalanan Bayraktar AKINCI, atis testi icra etmek üzere belirlenen noktaya yol aldi. Bayraktar AKINCI’nin atesledigi HGK-82, belirlenen hedefi basariyla vurdu.

Bayraktar AKINCI TIHA, yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu çerçevesinde ilk kez HGK-82 mühimmatiyla test atisi icra etti. Böylece HGK mühimmati ilk kez bir insansiz hava aracindan atildi. Kullandigi mühimmatlara bir yenisi daha eklenen Bayraktar AKINCI’nin caydiriciligi artti.

Baykar, rekabete dayali bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride birakarak Kuveyt Savunma Bakanligi ile imzaladigi anlasmayla birlikte 2023 yilina 370 milyon dolarlik Bayraktar TB2 için yapilan ihracat sözlesmesiyle basladi.

Romanya’ya gerçeklestirilen ihracatla birlikte Bayraktar TB2 SIHA’lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine girdi.

30 ülkeye ihracat

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilinda IHA Ar-Ge sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75’ini ihracattan elde etti. 2021’de Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözlesmelerde ihracat orani yüzde 99.3 olan Baykar, 1.18 milyar dolarlik ihracat yapti. Savunma ve havacilik sektörünün en çok ihracat gerçeklestiren firmasi olan Baykar’in 2022 cirosu 1.4 milyar dolara ulasti. Bayraktar TB2 SIHA için su ana kadar 30 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise 6 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.
Kaynak: İHA