'Ugur Böcegi Örümcegi Zehirsiz'

Nigde’de sokakta görüntülenip, sik sik medyada gündeme gelen ugur böcegi örümcegi (Eresus cinnaberinus) zehirli oldugu iddialari nedeniyle panige neden oldu. Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Demir, "Tamamen zararsizdir, tam aksine popülasyon için de faydasi vardir” dedi.

'Ugur Böcegi Örümcegi Zehirsiz'
Gündemde olan ve panige neden olan ugur böcegi örümcegi (Eresus cinnaberinus) hakkinda bilgi veren Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Demir, “Bu örümcek türü ugur böcegi örümcegi; yani eresus cinnaberinus olarak bilinmekte. Bu ugur böcegi örümceginin denmesi de örümcegin kirmizi ve siyah benekleri olmasidir. Genelde erkek örümceklerde bu desenler görülür. Disiler ise daha siyahtir. Bu örümcegin bu dönemde görülmesi ise erkeklerde çiftlesme dönemidir ve disiler genelde sabit kalir. Bu nedenle erkek örümcekler disileri aramaya çikar. Erkek ugur böcegi örümceginin disilere göre sayisi da oldukça fazladir. Erkekler disilerini ararken birçok insanla da karsi karsiya kalabiliyor. Su an bu türlerin sayisi oldukça fazladir. Bunu da bu örümcegi avlayan avcilarin sayisinin düsmüs olmasi ve iklimin yagisli geçmesinden kaynaklanabilir” dedi.



"Zehirli degil"

Ugur böcegi örümceginin zehirli olmadigini sadece alerjisi olan kisilerde etki gösterebilecegini söyleyen Demir, “Bu örümcekler zehirli degildir ve öldürmez. Bu canlilar küçük böceklerle beslenirler. Sadece agiz yapilari ile yumusak böcekleri felç duruma getirirler ve daha sonra yerler. Zehir orani vericisi çok düsüktür. Sadece küçük çocuklarda alerjisi varsa etkisi olabilir. Zarar vermekten ziyade popülasyon için oldukça degerli bir türdür. Tarim alanina zarar veren böceklerden beslendigi için de oldukça faydasi vardir” diye konustu.

Kaynak: İHA