Sicak Hava Kalbi Yoruyor

Acibadem Bodrum Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doktor Burcu Çaglar, hava sicakliginda artan her 5 derecenin kalp krizi riskini de yüzde 5 artirdigina deginerek kalp hastalarina altin niteliginde öneriler sundu. Dr. Çaglar, özellikle yazin agir ve yagli yemeklerden kaçinip sebze, meyve agirlikli beslenmek gerektigini belirterek "Günesin yakici etkisinin daha fazla oldugu öglen saatlerini günes isinlarina maruz kalmayacak sekilde gölge ve serin alanda olun" dedi.

Sicak Hava Kalbi Yoruyor
Küresel isinmayla birlikte yaz mevsimlerinin bir önceki sezondan daha sicak olduguna deginen Acibadem Bodrum Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doktor Burcu Çaglar, havalarin isinmaya basladigi su günlerde kalp damar sagligimizi zorlamamak adina çesitli önerilerde bulundu.

“Sicak havada ölümlerin dörtte biri kalp damar hastaliklarina bagli görülüyor”

Vücudun, isisini normal araliklarda tutabilmek için ekstra güç harcadigini ve bu zorlanmanin basta kalp olmak üzere böbrekleri de yordugunun altini çizen Dr. Çaglar “Terlemeyle birlikte vücuttan kaybolan sivi kanda koyulasmaya yol açarak pihtilasmaya sebep olabilir. Bu da kalp krizi ve felç riskini arttirir. Sicaga bagli ölümlerin yüzde 25’i kardiyovasküler yani kalp ve damar sistemi kaynaklidir. Ayrica terlemeyle birlikte vücuttan atilan potasyum, magnezyum gibi minerallerin azalmasi çarpinti ve hayati tehdit eden ritim bozukluklarinin habercisi olabilir” dedi.

“Kalp hastalari daha dikkatli olmali”

Bu durumun saglikli insanlarda sorun olmazken kalp sorunu olanlarda yüksek tansiyon, ritim bozuklugu ve kalp krizine neden olabilecegine deginen Dr. Çaglar kalp yetersizligi, kalp damarlarinda tikaniklik olanlar, kalp damarlarinda stenti olanlar, bypass operasyonu geçirenler ve yüksek tansiyonu olanlarin risk grubunda yer aldigini dile getirdi. Ayrica hava sicakliginda artan her 5 derecede, kalp krizi riskinin de yüzde 5 arttigi bilgisini aktardi.

“Bu önerileri uygulamaya çalisin”

Dr. Çaglar, sicak havada kalp sagligini korumak için yapilmasi gerekenleri söyle siraladi:

Özellikle günes isinlarinin dik geldigi saat 10:00 -14:00 saatleri arasinda disari çikmaktan kaçinin. Egzersiz / yüzme gibi aktiviteleri sabah ve aksam üstü saatlerinde yapin.

Kiyafetlerinizi terletmeyecek, günes isinlarini çok çekmeyecek açik renkli ince kumaslardan tercih edin.

Günde en az 2,5 litre olmak üzere bol sivi tüketin. Özellikle idrar söktürücü kullanan hipertansiyon ve kalp yetmezligi hastalarinin daha çok su tüketmesi gerekiyor.

Yagli yiyeceklerden uzak durun, meyve sebze agirlikli beslenin.

Fazla miktarda mineralli içeceklerin (soda, maden suyu gibi) tüketimi, içinde yüksek miktarda sodyum bulundugu için kalp yetmezligi hastalarinda nefes darligina ve hipertansiyon hastalarinda tansiyon degerlerinde yükselmeye sebep olabilir. Asiri kullanimindan kaçinin.

Pihtilasmaya yatkinligi artirdigi için Sigara ve alkol tüketiminden kaçinin.

Gögüs agrisi, nefes darligi, çarpinti, bayilma hissi gibi sikayetleriniz olursa en yakin saglik kurulusuna basvurun.
Kaynak: İHA