Pinarhisar'da Salep Hasadi Basladi

Kirklareli’nin Pinarhisar ilçesinde Il Özel Idare destekli projeyle ekimi yapilan salep hasadi basladi. Ege, Akdeniz, Karadeniz bölgelerinde yaygin olarak yetistirilen salebin kurusunun kilosu 2 bin liradan alici buluyor.

Pinarhisar'da Salep Hasadi Basladi
Metrekareye düsen gelir bazinda oldukça karli olan ve üreticinin yüzünü güldüren salebin hasadina baslandi. Son yillarda Türkiye’de özellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yaygin olarak yetistirilen salep üretimine Trakya çiftçisi de basladi.

Kirklareli’nin ilçelerinde salep ekimine baslayan çiftçi sayisi yildan yila artiyor. Ülkemizde son yillarda oldukça artan salep üreticisi sayisina ragmen, kuru salebin kilosu yaklasik 2 bin TL’ye satiliyor. Düzgün ekim yapildiginda dönümden 750 kilo ile 1 ton arasinda ürün alinabildigi, iklim degisikligine göre bu verimin 500-600 kiloya kadar düsebilecegi bildirildi.

Kirklareli Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aksoy, ticari degeri yüksek olan bu bitki için Pinarhisar ilçesi Evciler köyünde girisimci kadin üreticilere yönelik, Kirklareli Il Özel Idaresi destekli “Salep Yetistiriciligi Projesi" yapildigini söyledi.



Lüleburgaz ilçesine bagli Yenidebir köyünde de deneme ekimi yapilan salepte yüksek verim alinmasinin üreticileri umutlandirildigini hatirlatan Aksoy, "Amaci, salep bitkisinin kadin üreticilerimizle tanistirmak olan Il Özel Idaresi destekli projemizle yumru çogaltmaya yönelik ekim islemleri, bu sene de devam ettirilecektir" dedi.

Evciler köyünde gerçeklestirilen salep bitkisinin ilk hasadina, Pinarhisar Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Ibrahim Yilmaz, il ve ilçe müdürlükleri teknik personeli ve üreticiler katildi.

Kaynak: İHA