ALTSO' Da Travma Semineri

ALTSO Akademi’nin 2023 Yili 1. Dönem Kisisel Gelisim Seminerleri, Uzman Psikolog Asli Yönet Isik’in konusmaci olarak katildigi ’Travma Nedir? Anne-Baba Davranislarinin Gelisimsel Travma Üzerine Etkisi ve Çözüm Önerileri’ semineriyle devam etti.

ALTSO' Da Travma Semineri
Seminerin açilis konusmasini gerçeklestiren ALTSO Baskan Yardimcisi Yakut Nazli Benal, ALTSO’nun egitim faaliyetleriyle ilgili katilimcilara bilgiler aktararak, ALTSO üyelerinden ve vatandaslardan gelen talepler dogrultusunda egitimler düzenlediklerine dikkat çekti.

Seminere konusmaci olarak katilan Uzman Psikolog Asli Yönet Isik ise basta travma olmak üzere önemli konularda katilimcilara bilgiler aktardi.

Geçmiste çocuklarin toprakla oynadigini ama günümüzde böyle bir imkanin olmadigini belirten Isik, “Geçmiste toprakla oynuyorduk. Simdi böyle bir imkan yok. Çocuklarin elinden telefonu alalim ama bunun alternatifi ne? Bunu bulmakta zorlaniyoruz. Günümüzde anne babalari zorlayan onlarin üzerindeki baski. ’Çocugum korkmasin’ deniyor. Günümüzde korkmadan yasam mümkün mü? ’Çocugum kirli sepetine kirli çamasirini atmiyor. Çantasini hazirlamiyor’ deniliyor. 5 dakika bekleseniz çocuk ayakkabi baglamayi ögrenecek. Kendine güveni ve sorunlarla basa çikmayi ögrenecek. Bu bizim yetistirilme tarzimiz ile alakali” dedi.

Travmanin en iyilestirici tarafinin temas ve sevgi oldugunu belirten Isik, “ Sevginin temasin iyilestiremeyecegi bir sey yok. Danisanlar ’Çocugumla her gün oynayamiyorum’ diyor. Çocuk her gün anne ile oynamak zorunda degil. Çocuk arkadaslari ile de oynayabilir. Anne çocugunu disariya çikiyor, lokantaya gidiyor. ’Sikildim’ deyince anne tamam al telefonu diyor. Biz çocukken çamurdan bir seyler yapar, çiçekten taçlar yapardik. Pandemi çocuklarda kaygiyi tetikledi. Travma ani, beklenmedik sekilde gelisen olaylar. Pandemi dünyanin basina gelen bir travma. Annenin bize attigi tokat, babanin bizi koltuga firlatmasi. Gelisimsel travma aslinda 0-6 yas dönemini kapsar. Sevilmeyen bir anne çocugunu sevemez. Hayir diyen annenin durumu aslinda kendisi ile ilgili. Aslinda o da annesi tarafindan öyle yetistirilmis” dedi.

Kaynak: İHA