Vanli Çiftçilere Sivat Destegi

Van’da 68 kirsal mahallede kullanilmak üzere 300 hayvan içme suyu sivati dagitildi.

Vanli Çiftçilere Sivat Destegi
Van Valiligi ve büyüksehir belediyesinin kentte tarim ve hayvanciligin gelismesi için çiftçilere verdikleri destekler sürüyor. Kirsalda birçok mahalleye arazi sulama kanallari yapilirken, günes enerjili sondaj kuyulariyla da zorlu ve kurak araziler suyla bulusturuluyor. Hayvanlarin yaylalarda ve meralarda susuz kalmamasi içinde kirsal mahallelere hayvan içme suyu sivati dagitiliyor.

Van Valisi ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Ozan Balci ve mahalle muhtarlarinin katilimiyla Makine Ikmal ve Onarim Dairesi Baskanligi garaj yerleskesinde düzenlenen programda belirlenen kirsal mahallelere 300 sivat dagitildi. Dagitim programinda konusan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci; Vanli çiftçinin ve üreticinin dostu olduklarini ifade ederek, her daim çiftçinin yaninda bulunduklarini söyledi.

Vali Ozan Balci, “Çiftçilerimizin dertlerini dert edinip onlarin sikintilarini çözüme kavusturmak için geceli gündüzlü çalisiyoruz. Çiftçilerimize 1 yil ödemesiz, 5 yil vade ve 0 faiz ile koyun projemiz devam ediyor. Sartlarini tamamlayan çiftçilerimizden koyun projemize agirlik vermelerini istiyorum. Küçükbas hayvancilikta Van çok önemli bir konumdadir. Su ana kadar projemizden bin 220 çiftçimiz faydalandi. Yaklasik 120 bin koyunu vermis olduk. Hedefimiz 1 milyon koyunu teslim etmek. Bu isi oldukça önemsiyoruz. Çiftçilerimize yönelik ikinci bir projemiz de 50 milyon TL degerinde yakin zamanda sertifikali arpa, bugday, korunga, yonca dagitimi yaptik. Bu dagitimlar da devam edecek. Bunlarin yaninda yine kentimiz için önemli bir proje var. Kirsalda tarimsal sulama göletlerine ihtiyacimiz var. Hem hayvanlarin içme suyunu karsilayan hem de arazi sulamada kullanilan göletler sayesinde verim de artar. Bu yil devletimizin yatirim programina 5 adet tarimsal sulama göleti konuldu. Su an mevcutta 6 adet var. 5 yeni gölet için de ihaleye çikildi. Insallah bu sene temellerini atiyoruz. Bunlarin yaninda Devlet Su Islerimizce belirlenen 15 göletimizi de yatirim programi bünyesine almayi hedefliyoruz. Göletler sayesinde 1 dönümde 500 kilogram korunga yonca elde ederken, 1,5 ton elde edilecek. Bu da çiftçimizin girdi maliyetlerini düsürmüs olacak. Bu göletlerin takipçisi olacagiz. Ayrica hayvan içme suyu tesisleri çalismalarimiz da sürüyor. Çiftçilerimizin rahata ermesini istiyorum’’ dedi.

Kent genelinde çiftçilere meyve fidani dagitimlarini da sürdürdüklerini belirten Vali Ozan Balci, “Ilkbahar, sonbahar döneminde 250 bin meyve fidanini toprakla bulusturduk. Ercis yolunda da yine meyve fidanlarini toprakla bulusturacagiz. Asilari yapilan meyve fidanlarinin dikimleri devam edecek” diye konustu.

Bölge halkinin 70 yillik hayali olan Çaldiran barajinin bakanligin yatirim programina dâhil edildigini ifade eden Vali Balci, “Çaldiran-Çubuklu barajinin ihalesi önümüzdeki günlerde yapilacak. Bu barajla 50 bin dönüm alan sulanmis olacak. Bölge halkimiza hayirli olsun. Degirmen arki göletimizde de çalismalar devam edecek. Suyun oldugu noktada üretim de olur” seklinde konustu.

Programa Vali Ozan Balci’nin yani sira Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Vali Yardimcisi Ahmet Tozlu, VASKI Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, ilgili daire baskanlari ve muhtarlar katildi.

Kaynak: İHA