Mersin Depremzedelerin Yuvasi Oldu

6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli meydana gelen depremlerin ardindan binlerce kisinin göç ettigi İçel, depremzedelerin yuvasi oldu. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanligi’na bagli yurt ve kamplarda 15 bin depremzede misafir edilirken, her türlü ihtiyaçlari karsilaniyor. Ailelerin çocuklari için yurtlarda ana sinifi, İçel Üniversitesinde ise ilkokul, ortaokul ve lise siniflari açilirken, bu süreçte psiko-sosyal destek de veriliyor.

Mersin Depremzedelerin Yuvasi Oldu
İçel, tüm birimleriyle deprem bölgesine ve depremzedelere destek vermeye devam ediyor. Bu desteklerin basinda ise konaklama hizmetleri geliyor. Gerek valilik gerekse de belediyelerin hazirladigi yerlerde depremzede vatandaslarin konaklamasi ile ihtiyaçlari da bir bir karsilaniyor. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanligi’na bagli İçel’deki yurt ve kamplarda 15 bin depremzede misafir ediliyor. İçel Gençlik ve Spor Il Müdürü Ökkes Demir de Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) İçel Kirkkasik Kiz Ögrenci Yurduna yerlestirilen depremzedeleri ziyaret ederek, onlarla sohbet etti.

"21 tesisimizde 15 bin vatandasimizi misafir ettik"

6 Subat’ta meydana gelen depremlerde binlerce vatandasin hayatini kaybettigini hatirlatan Müdür Demir, "Tüm ülkemize bir kez daha bas sagligi, geçmis olsun diyorum. Allah’im bir daha böyle acilar bize yasatmasin. Depremin ilk oldugu andan itibaren hemen gençlik merkezlerimizi açtik. Hemen kumanyalar yapmaya basladik. Akabinde Gençlik ve Spor Bakanimizin talimatiyla Kahramanmaras’a, Adiyaman’a, Hatay’a buradan sürekli yardim gönderdik. Depreminden bir kaç gün sonra da bölgeye yakin olmamiz sebebiyle buraya dogru büyük bir göç basladi.

Bizde Gençlik ve Spor Il Müdürlügü olarak 21 tesisimizde depremzedelerimizi misafir ettik. Ilk dönemde 15 bin vatandasimizi misafir ettik. Onlarin bütün ihtiyaçlarini karsiladik. Bugün yaklasik 10 bin depremzede vatandasimiza hizmet veriyoruz" diye konustu.



"Insanlarin yaralarini sarmaya çalistik"

Deprem bölgesinden gelen vatandaslara desteklerinin sürecegini kaydeden Demir, "Sonuç itibariyle bu insanlar hayallerini, evlerini, canlarini kaybetmis. Bu sadece bir yardimlasma hikayesiyle ilgili bir durum degildi. Biz burada psiko-sosyal desteklerde vermemiz gerektigini anladik. Insanlar aileleriyle geldiler. O insanlara psiko-sosyal destek de verdik. O insanlarin yaralarini sarmaya çalistik. Bunlarin çocuklari var. Küçük çocuklar için yurtlarimizda anasiniflari kurduk. Bunun yaninda İçel Üniversitesiyle birlikte güzel bir proje yaptik. Üniversitemiz egitim-ögretime ara verdiginden dolayi orada ilkokul, ortaokul ve lise siniflari kurduk. O çocuklarin egitim ve ögretimden geri kalmalarini da engelledik. Çocuklar okullarina devam ediyorlar. Çünkü bu süreçte en çok etkilenen çocuklar oldu" ifadelerini kullandi.

"Insallah onlar rahata kavusana kadar burada misafirlerimiz olacaklar"

Insanlarin hikayelerini dinledikçe daha özveriyle çalisma yaptiklarini vurgulayan Demir, "Özellikle Gençlik ve Spor Bakanimiz Mehmet Muharrem Kasapoglu’nun çalismasini gördükten sonra biz daha fazla çalismaliyiz dedik. Ben depremde ablami kaybettim ama ikinci gün görevime geri döndüm. Burada birçok arkadasimiz ayni seyi yaptilar. Çünkü birçok insan bizden yardim ve destek bekliyordu. Günde belki 1-2 saat uykuyla o süreci geçirdik ancak çok güzel çalismalar yaptik. Su anda geldigimiz noktada insanlar mutlu, hiçbir sikintilari yok. Burada onlarla büyük bir aile olduk. Biz misafir vatandaslarimiz sayesinde empati yetenegimizi de gelistirdik. Inanilmaz hikayelere denk geldik. Anne ve babayi kaybetmis, tek kalmis kiz çocuklarimiz vardi. Burada kalan ve o bölgede yasayan birçok ögrencimizi kaybettik. Insanlarimiz burada bir aidiyet duygusu gelistirdiler. Onlarin acilarin paylasinca onlarla bir hikayeniz oluyor. Buradan gidenlerde bizden çok hos bir sedayla ayrildilar. Biz burada moral ve motiveyi hep iri ve diri tuttuk. Insallah onlar rahata kavusana kadar burada misafirlerimiz olacaklar. Onlar bizimle yasama, biz onlarla yasamaya mutluyuz" seklinde konustu.

Hatay Antakya’dan depremin hemen ardindan İçel’e geldiklerini dile getiren Cemile Budanur ise "Allah var hükümet var. Çok sükür bize bakiyorlar. Birçok tanidigimiz hayatini kaybetti. Simdilik buradayiz. Eger oralar düzelirse dönecegiz" dedi.

Kaynak: İHA