Bayburt'ta Küçükbas Hayvanlar Asilaniyor

Bayburt’ta Kurban Bayrami öncesi Bayburt Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerince, küçükbas hayvanlarin asi ve küpeleme islemleri hayvan hastalik ve zararlariyla mücadele çerçevesinde titizlikle yapiliyor.

Bayburt'ta Küçükbas Hayvanlar Asilaniyor
Kurban Bayramina az bir zaman kala, köy köy gezerek hayvanlarin saglik taramasini ve sap asilarini yapan Bayburt Il Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli veteriner hekimler, bu islemlerin yani sira yeni dogan hayvanlarin tanimlanmasi, kayit altina alinmasi için küpeleme islemi de gerçeklestiriyor.

Asilama çalismalarini titizlikle yürüten veteriner hekimler, büyükbas hayvanlarin asilarinin yapilmasinda sona gelindigini belirterek, küçükbas hayvanlarin asi ve küpe takma islemlerini tamamlama gayreti içerisinde olduklarini bildirdiler.

Günlük ortalama bin 500 hayvana asilama ve küpeleme yapan veteriner hekimler, Kurban Bayrami öncesinde asisi yapilmamis hayvan kalmamasi için büyük çaba sarf ediyorlar.

Bayburt’a 37 kilometre uzaklikta bulunan Kitre köyünde asilama ve küpeleme çalismasi gerçeklestiren veteriner hekimler, bununla birlikte her gün Bayburt’un en uzak ve yüksek rakimli köyleri basta olmak üzere köy ve beldelerde soguk havaya aldiris etmeden ahirlardaki hayvanlara ulasarak asilarini yapiyorlar.

Kurbanlik hayvanlarin asilamalarini büyük bir oranda tamamladiklarini söyleyen Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri sube müdürü Kürsad Yildiz, su ana kadar 13 bin kuzu ve oglaga asi ve küpe islemenin yapildigini belirterek, "Bayburt Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hayvan hastalik ve zararlariyla mücadele kapsaminda köylerimizde asilama ve küpeleme çalismalarimiz araliksiz olarak devam ediyor. Bugün Kitre köyündeyiz. Yenidogan kuzu ve oglaklarimiza asilama ve küpeleme çalismasi yapiyoruz. Kurban Bayrami yaklastigindan dolayi, kurbanlik hayvanlarimizin asilamalarini büyük bir oranda tamamladik. Büyük illere sevki için bütün hayvanlarimiz hazir durumdadir. Su ana kadar 13 bin kuzu ve oglaga asi ve küpe çalismasi dahilinde asi ve küpelerini yaptik. Ilimiz genelinde herhangi bir hastalik görülmemektedir, saglikli hayvanlar da sevke hazir durumdadir" dedi.

Bayburt Tarim Il Müdürlügünün her zaman kendilerine yardimci oldugunu ifade eden köy sakinlerinden Soner Pala isimli vatandas, "150 tane hayvanim var. Bayburt Il Tarim ve Orman Müdürlügünden geldiler, sag olsunlar. Hayvanlarimin asilarini yaptilar, küpelerini taktilar. Hizmet iyi, memnunuz. Kurban Bayrami öncesi hazirliklar tamamlandi, kuzulardan 50 tanesi de kurbanlik olur gibi. Hazirliklarimizi bitirdik, bayrami bekliyoruz" diyerek konustu.

Veteriner hekimler, köydeki tüm hayvanlarin asilama ve küpeleme islemlerini sorunsuz bir sekilde tamamladi.

Öte yandan, asi ve küpeleme islemi önümüzdeki günlerde de devam edecek, sap asi programi dahilinde asilanmamis, küpelenmemis hayvan kalmayacak.
Kaynak: İHA